Dags att dra åt skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Död ved. Foto: Ulrika Lagerlöf.
Under vecka 12 vill Skogssällskapet uppmuntra folk att dra till skogs  och leta efter kvarlämnad hänsyn.

Man hoppas också att skogsbesökarna ska vilja inspirera andra genom att publicera bilder på sociala medier under hashtaggen #draåskogen.  Då kan de få få hittelön i form av ett paket att ta med sig ut på nästa skogspromenad.

Annons
Annons

Skogssällskapet ger exempel på fem saker att spana efter: Kulturstubbar som lämnas för att markera kulturminnen, högstubbar för att hjälpa insekter och fåglar samt död ved som blir hem åt många fåglar, insekter och svampar. Även självsådda småträd efter avverkning samt evighetsträd som lämnas kvar är värda att uppmärksamma, anser de.
– Genom att se sig noga om på skogspromenaden får man lära känna skogen bättre. En hög med ris eller ett dött träd kan se skräpigt ut men är en viktig del av dagens skogsskötsel och naturvård. Kulturstubbar pekar ut historiska spår av mänsklig verksamhet, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.
Satsningen görs i samband med internationella skogsdagen den 21 mars.
– Internationella skogsdagen är ett tillfälle att påminna om vilken fantastisk tillgång skogen är. Den ger oss fina upplevelser, bevarar våra livsviktiga ekosystem, förser oss med klimatsmarta råvaror och minskar vårt beroende av olja och naturgas när restprodukterna från skogen blir till biobränsle, säger Karin Fällman Lillqvist.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons