Ledare:

Dags att damma av pandemitänk

25 september 2023 En extraordinär händelse gör att vi i Sverige återigen behöver visa att vi kan hjälpas åt och att följa restriktioner, skriver Johan Larsson i SKOGEN.

Dags att damma av pandemitänk

När förändringens vindar blåser snabbt med till exempel artificiell intelligens och andra tekniska lösningar är det tur att vi människor kan fortsätta att anpassa oss som vi gjort i 10 000-tals år. Vi har rett ut den ena katastrofen efter den andra och är bra på att hjälpas åt när de äger rum, även om vi väl har en bit kvar när det gäller klimatfrågan.  

Ett exempel på snabb samverkan är jordbävningen i Marocko nyligen, här hjälps vi åt över landsgränser för att stötta de drabbade och hjälpa överlevande tillbaka till en dräglig tillvaro. Vi ser översvämningar i allt fler länder, inklusive Sverige, och torka i andra delar av världen. Kontentan är att vi hjälps åt lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt när det inträffar extraordinära händelser.  

Att vi i Sverige slipper jordbävningar och de allra värsta orkanerna innebär inte att vi klarar oss oberörda. Händelser även här drabbar människor och får stora konsekvenser för enskilda. Översvämningar och torka slår ut olika typer av grödor för våra bönder och vi har alldeles nyligen sett stormen Hans drog fram över landet med nedblåst skog i sina spår.  

Men strax före denna tidnings pressläggning har en extraordinär händelse inträffat i Sverige, en som vi länge har fasat ska ta sig hela vägen hit: afrikansk svinpest. Även om viruset inte drabbar människor kan vi sprida det vidare och det kan i förlängningen innebära att enskilda näringsidkare blir hårt drabbande.  

Det är dags att damma av pandemifrasen ”Håll i, håll ut och håll avstånd”. Avståndet får denna gång speglas av att inte vistas i skogen i det drabbade området för att inte sprida smittan vidare.  

Som med allt för många nya fenomen – och gamla för den delen – kommer det även denna gång att spridas mycket tyckande som kan upplevas som fakta. Om ni är det minsta osäkra på att det ni läser eller får muntligt berättat stämmer, gå till myndigheternas hemsidor och ta del av restriktioner och annan information.  

Nu har vi på nytt möjligheten att visa att vi i Sverige kan hjälpas åt, ta del av säker information och följ restriktionerna. 

Håll i, håll ut och håll avstånd! 

UR SKOGEN 9/2023

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb