Då upphör mätning med matrisfub

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Metoden att mäta virkesvolym vid industri, så kallad toppformtalsmatris eller matrisfub, ska vara utfasad till den första augusti 2022.

En stor del av sågverken har redan beställt den nödvändiga uppgraderingen. Detta efter att virkesmätningsorganisationen Biometria i mars meddelat att man kommer att byta till en mer noggrann metod i mätram.

Annons
Annons

”Under våren har vi sett att beslutet mottagits mycket positivt från olika aktörer i branschen. Drygt hundra sågverk berörs av uppgraderingen och av dessa har hälften antingen beställt uppgradering eller har offerter hos sig för beslut. Den här hälften svarar för drygt 80 procent av volymen. De större sågverken har tagit täten i förändringen”, säger Monika Strömgren, tjänsteutvecklare vid Biometria, i ett pressmeddelande.

De sågverk som ännu inte påbörjat en uppgradering av sin mätutrustning måste göra detta senast den första augusti 2022. Om uppgraderingen inte är genomförd vid det datumet kommer sågtimmeraffärer att behöva genomföras i m3to (toppmätt). Ingen del av affären får då innehålla  exempelvis avverkningskostnader i m3fub (fastvolym under bark).

”M3fub kommer att behöva mätas i mätram vilket ger en bättre och säkrare volym för allt rundvirke. Det gör det lättare att jämföra priser mellan sortiment vilket underlättar affären mellan köpare och säljare”, säger Monika Strömgren.

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons