Coronastängt – men Skogsmästarskolan stannar inte

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PANDEMIN. 150 studenter vid skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg har skickats hem, men både studenter och lärare försöker göra det bästa av situationen. Vi får många tips från våra uppfinningsrika studenter, berättar Carina Sándor, lärare på Skogsmästarskolan.

Liksom andra högre utbildningar står Skogsmästarskolan tom för att förhindra smittspridning. Studenterna som kommer från hela landet har åkt hem och därmed också lämnat sitt boende och sina kompisar. Utbildning sker nu på distans.

Annons
Annons

Carina Sándor Carina Sándor Foto: Per Helgoson/ PhotografenDet är många som saknar sin skola, enligt Carina Sándor som är lärare i ekonomi, ledarskap och arbetsrätt.
– Häromdagen skickade vi upp en drönare som filmade en svepning över skolan som en hälsning till dem. Ibland skojar vi till det med skämtsamma filmer, bland annat med skolans nya maskot Björn, säger hon.
Men mest handlar det förstås om att få till undervisningen på distans. Något som faktiskt lyckats ganska bra. Studenterna  är med på noterna och bidrar med kreativa idéer.
– Allt undervisningsmaterial läggs på en digital plattform. Vi filmar föreläsningar och talar in förklaringar till Powerpoint. Och så håller vi digitala möten och övningar med mindre grupper, säger hon.

Utmaningen har blivit det som kan verka ha fördelar i dessa smittspridningstider, nämligen fältstudier.
– I teorin skulle vi kunna ha mindre grupper utomhus, men nu finns ju inte eleverna här. Därför blir det filmade fältstudier i skogen med enbart läraren på plats.
Eftersom studenterna finns såväl i norr som söder kan det dock bli svårt för dem att jämföra med hur läget ser ut i deras skog. 
– Vi har pratat om en omvänd ordning, där de får filma sina fältstudier på plats.

Ett femtiotal studenter i årskurs två är kanske lite extra besvikna över att tvingas sitta hemma. De skulle ha åkt på en hett efterlängtad studieresa till Slovenien i april.
– De  har jobbat så mycket med förberedelser som att fixa sponsorer. Dessutom hade vi en fantastisk samarbetspartner på universitetet i Ljubljana. De skulle föreläsa för oss och vi för dem. Vi skulle besöka skogsbruk i bergs- och medelhavsmiljö, säger Carina Sándor.

Skogsmästarskolan som har gott om sökanden hoppas klara höstens antagning precis som vanligt. Dessutom har regeringen bett SLU utöka antalet platser, vilket skolan ser positivt på och nu förbereder.
– Kanske får vi köra digitalt initialt, men det kommer att gå bra. Vi befinner oss i en kreativ miljö och vi får många tips från våra uppfinningsrika studenter, säger Carina Sándor.

SKOGEN 4/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons