Coronaboom gör läge att slutavverka

31 maj 2021 För skogsägare med behov av pengar är det läge att slutavverka framöver. Visserligen syns inga tecken på vändning men på en överhettad marknad kan prisfallet komma snabbt, skriver nyhetsbrevet Skog & Ekonomi

Sågverken går för fullt, är mycket lönsamma och i stort behov av timmer. Det kommer att betalas bra de kommande månaderna.

”Detta syns tydligast i Sydsverige men vi tror att timmerpriserna stiger i övriga landet och fortsatta prishöjningar kommer där efter sommaren”, skriver Danske Bank som ger ut nyhetsbrevet.

Där uppger en samstämmig sågverksnäring att de inte ser nåra tecken på konjunkturvändning före vintern. Men Danske Bank avråder, trots det, skogsägare från att vänta och försöka  tajma in ytterligare pristoppar. På en marknad som gått från het till överhettad kan vändningen bli både snabb och brant när den kommer, uppger man.

Enligt nyhetsbrevet är sågverkssektorn nu inne i sin fjärde boom på 70 år, nämligen coronaboomen. Den har redan gått om Kinaboomen 2007 som följdes av finanskrisen.

”Vi är på god väg upp i samma nivå som råvaruboomen 1973 som efterföljdes av oljekrisen. Men till efterkrigstidens Koreaboom 1951 är det fortfarande en bit kvar”, skriver man.

Danske Bank synar också prisutvecklingen på skogsmark som man menar varit underskattad. Offentlig statistik  säger att värdehöjningen på skogsmark varit 147 procent de senaste 22 åren. Men bankens egen analys säger något annat.

”När vi granskar materialet bedömer vi att prisutvecklingen snarare är 172 procent, det vill säga 25 procentenheter högre. Orsaken är att virkesförrådet varit underskattat i försäljningsunderlagen (skogsbruksplanerna) och att skillnaden mellan skogsbruksplan och verklighet har minskat kraftigt. Skogsmark prissätts per kubikmeter och virkesförråden har helt enkelt växt mer i planerna än ute i skogen under dessa 22 år, skriver nyhetsbrevet.

Läs mer här

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb