Coronaboom gör läge att slutavverka

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
För skogsägare med behov av pengar är det läge att slutavverka framöver. Visserligen syns inga tecken på vändning men på en överhettad marknad kan prisfallet komma snabbt, skriver nyhetsbrevet Skog & Ekonomi
Sågverken går för fullt, är mycket lönsamma och i stort behov av timmer. Det kommer att betalas bra de kommande månaderna.
”Detta syns tydligast i Sydsverige men vi tror att timmerpriserna stiger i övriga landet och fortsatta prishöjningar kommer där efter sommaren”, skriver Danske Bank som ger ut nyhetsbrevet.
Där uppger en samstämmig sågverksnäring att de inte ser nåra tecken på konjunkturvändning före vintern. Men Danske Bank avråder, trots det, skogsägare från att vänta och försöka  tajma in ytterligare pristoppar. På en marknad som gått från het till överhettad kan vändningen bli både snabb och brant när den kommer, uppger man.
Enligt nyhetsbrevet är sågverkssektorn nu inne i sin fjärde boom på 70 år, nämligen coronaboomen. Den har redan gått om Kinaboomen 2007 som följdes av finanskrisen.
”Vi är på god väg upp i samma nivå som råvaruboomen 1973 som efterföljdes av oljekrisen. Men till efterkrigstidens Koreaboom 1951 är det fortfarande en bit kvar”, skriver man.
Danske Bank synar också prisutvecklingen på skogsmark som man menar varit underskattad. Offentlig statistik  säger att värdehöjningen på skogsmark varit 147 procent de senaste 22 åren. Men bankens egen analys säger något annat.
”När vi granskar materialet bedömer vi att prisutvecklingen snarare är 172 procent, det vill säga 25 procentenheter högre. Orsaken är att virkesförrådet varit underskattat i försäljningsunderlagen (skogsbruksplanerna) och att skillnaden mellan skogsbruksplan och verklighet har minskat kraftigt. Skogsmark prissätts per kubikmeter och virkesförråden har helt enkelt växt mer i planerna än ute i skogen under dessa 22 år, skriver nyhetsbrevet.
 
Publicerad:
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons