Corona stängde fabriker

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Tom Hedqvist
– Vi hade faktiskt väntat att det skulle bli värre, så trots allt tycker jag att vi har klarat oss relativt bra. Det har i viss mån påverkat och försenat vår produktion, men inte dramatiskt så när Corona släpper tror jag att vi kör för fullt igen, säger Tom Hedqvist som är ekonomichef på Vimek.
Såväl stora som små tillverkare av såväl stora som små skogsmaskiner har drabbats hårt av pandemin. Leveranser av material och komponenter har strypts, men även order­ingången har påverkats.
Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Coronapandemin har slagit hårt mot de svenska skogsmaskinstillverkarna. I stort sett över en natt gick man från full fart i produktionen till snudd på tvärstopp i flera fall. Orsaken var inte endast svårigheter att få material och komponenter, även kraftigt minskad orderingång ledde till permitteringar och personaluppsägningar som i viss utsträckning fortfarande råder hos de skogsmaskinstillverkare SKOGEN Skogsteknik har pratat med. 

Trots läget finns en framtidsoptimism – när pandemin släpper.

Men under våren tvingades alltså flera till korttidspermitteringar.  Detta gäller även den som faktiskt hade efterfrågerekord under 2020, nämligen Lennartsfors som tillverkar miniskotare. Materialbrist slog hårt mot produktionen. Men där har nu all tillverkande personal kommit tillbaks och kan jobba övertid – förutsatt att man får material.

Läs hela artikeln om pandemins effekter för maskintillverkarna i SKOGEN Skogsteknik 3/2020.

Annons
Annons

Dick HenrikssonProblem med ­leveranser av material och då främst hydrauliken som tillverkas i Italien har ställt till bekymmer. Även vanlig stålplåt är en bristvara, berättar Dick Henriksson på Lennartsfors.

 

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons