Corona stängde fabriker

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Tom Hedqvist
– Vi hade faktiskt väntat att det skulle bli värre, så trots allt tycker jag att vi har klarat oss relativt bra. Det har i viss mån påverkat och försenat vår produktion, men inte dramatiskt så när Corona släpper tror jag att vi kör för fullt igen, säger Tom Hedqvist som är ekonomichef på Vimek.
Såväl stora som små tillverkare av såväl stora som små skogsmaskiner har drabbats hårt av pandemin. Leveranser av material och komponenter har strypts, men även order­ingången har påverkats.
Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Coronapandemin har slagit hårt mot de svenska skogsmaskinstillverkarna. I stort sett över en natt gick man från full fart i produktionen till snudd på tvärstopp i flera fall. Orsaken var inte endast svårigheter att få material och komponenter, även kraftigt minskad orderingång ledde till permitteringar och personaluppsägningar som i viss utsträckning fortfarande råder hos de skogsmaskinstillverkare SKOGEN Skogsteknik har pratat med. 

Trots läget finns en framtidsoptimism – när pandemin släpper.

Men under våren tvingades alltså flera till korttidspermitteringar.  Detta gäller även den som faktiskt hade efterfrågerekord under 2020, nämligen Lennartsfors som tillverkar miniskotare. Materialbrist slog hårt mot produktionen. Men där har nu all tillverkande personal kommit tillbaks och kan jobba övertid – förutsatt att man får material.

Läs hela artikeln om pandemins effekter för maskintillverkarna i SKOGEN Skogsteknik 3/2020.

Annons
Annons

Dick HenrikssonProblem med ­leveranser av material och då främst hydrauliken som tillverkas i Italien har ställt till bekymmer. Även vanlig stålplåt är en bristvara, berättar Dick Henriksson på Lennartsfors.

 

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons