Claes Löfroth mottar ärofyllt skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Claes Löfroth har bland annat lett arbetet för 74 tons vikt på lastbilar. Foto: Sverker Johansson.
Claes Löfroth har av Föreningen Skogen tilldelats utmärkelsen Guldkvisten. Han har under årtionden varit en stark drivkraft för att öka skogssektorns bidrag till ett klimatanpassat samhälle. Claes kommer att motta Guldkvisten ur Hans Majestät Konungen Carl XVI:s hand den 25 april 2017 under Skogsnäringsveckan.

Ett hållbart, biodrivet och fossilfritt samhälle – det är skogssektorns vision. Ett viktigt område för att nå dit är att utveckla de omfattande transporterna av skogsprodukter. Claes Löfroth har som forskare under mer än ett kvartssekel passionerat arbetat för att minska miljöpåverkan och samtidigt sänka kostnaderna för skogsbrukets transporter, framför allt på vägarna men också i skogen.

Annons
Annons

 – Claes Löfroths forskning bidrar till ett klimatanpassat samhälle och visar även hur viktigt det är med drivande och initiativrika personer för att nå skogssektorns vision. Claes gärningar bidrar starkt till skogssektorns vision och vi tilldelar honom därför Guldkvisten, säger Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen.

Claes Löfroth har varit ledande i arbetet för 74 tons vikt på lastbilar, en ökning som medtydlighet kan sänka utsläppen på en transporterad produkt. Claes har även varit drivande när det gäller såväl bränslesnål körning som optimalt ringtryck på virkesfordon. Han har tagit initiativet till utvecklingen av längre virkesekipage som kraftig minskar utsläppen utan att minska trafiksäkerheten. 

Publicerad:
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons