Claes Löfroth mottar ärofyllt skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Claes Löfroth har bland annat lett arbetet för 74 tons vikt på lastbilar. Foto: Sverker Johansson.
Claes Löfroth har av Föreningen Skogen tilldelats utmärkelsen Guldkvisten. Han har under årtionden varit en stark drivkraft för att öka skogssektorns bidrag till ett klimatanpassat samhälle. Claes kommer att motta Guldkvisten ur Hans Majestät Konungen Carl XVI:s hand den 25 april 2017 under Skogsnäringsveckan.

Ett hållbart, biodrivet och fossilfritt samhälle – det är skogssektorns vision. Ett viktigt område för att nå dit är att utveckla de omfattande transporterna av skogsprodukter. Claes Löfroth har som forskare under mer än ett kvartssekel passionerat arbetat för att minska miljöpåverkan och samtidigt sänka kostnaderna för skogsbrukets transporter, framför allt på vägarna men också i skogen.

Annons
Annons

 – Claes Löfroths forskning bidrar till ett klimatanpassat samhälle och visar även hur viktigt det är med drivande och initiativrika personer för att nå skogssektorns vision. Claes gärningar bidrar starkt till skogssektorns vision och vi tilldelar honom därför Guldkvisten, säger Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen.

Claes Löfroth har varit ledande i arbetet för 74 tons vikt på lastbilar, en ökning som medtydlighet kan sänka utsläppen på en transporterad produkt. Claes har även varit drivande när det gäller såväl bränslesnål körning som optimalt ringtryck på virkesfordon. Han har tagit initiativet till utvecklingen av längre virkesekipage som kraftig minskar utsläppen utan att minska trafiksäkerheten. 

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons