… i år ska många mindre skogsägare för första gången redovisa momsen i en särskild momsdeklaration. Momsskulden eller momsfordran redovisas i balansräkningen. Tidigare har skulden eller fordran ingått i bokföringsposten Eget kapital.
… banker (kreditinstitut) från och med i år lämnar kontrolluppgifter på skogskontoinsättningar till Skatteverket. Det innebär att du inte längre behöver lämna ett kvitto från banken för att styrka skogskontoinsättningar.
… inte sätta in på skogskonto under pågående räkenskapsår utan året därpå, men före deklarationstillfället. Insättningen får ju inte medföra underskott och det är först året efter som du vet hur stort överskottet blev och hur mycket du kan sätta in och få avdrag för.
… räkna ut räntefördelningsbeloppet. Det sparar tid och arbete i framtiden och kan gynna dina barns beskattning efter ett generationsskifte, eftersom du har möjligheter att överlåta sparad räntefördelning till barnen. Skatteverket har en hjälpblankett på nätet, SKV 2196.
… planera generationsskifte i god tid och ta kontakt med banken så att det inte blir fel, i synnerhet om du ska flytta över skogskontopengar till den som får fastigheten i gåva. Överlåtelsen av fastigheten och skogskontopengarna måste ske samma år.
… deklarationstidpunkten för inkomstdeklarationen är i år den 5 maj. Momsdeklarationen ska lämnas senast den 12 maj, såvida du inte ska redovisa handel med företag i andra EU-länder.
Mer information
hittar du på www.skatteverket.se eller kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771–567 567.