Chans till klipp på skogsfastigheter

27 december 2024 Höga virkespriser har minskat de stora skillnaderna mellan landsdelarna. Ändå är fastighetpriserna relativt opåverkade. I Mellansverige går det att fynda, skriver SKOGENs Birgitta Sennerdal i månadens kommentar till virkesmarknaden.

Birgitta Sennerdal är frilansjournalist och bevakar framför allt virkesmarknaden för SKOGEN.

Den här månaden är de offentliga priserna på köparnas listor ganska oförändrade. De enda nyheterna i SKOGENs listor när det gäller massaved är Nätraälvens höjning samt att Billerud numera har en prislista i Götaland. I Lettland har massavedspriset på både barr och björk sjunkit.

Massavedsköparna har tillräckligt med råvara just nu och behöver inte höja priserna. Ett annat tecken på det var att Södra i slutet av oktober endast höjde priset på timmer, inte på massaved.

När det gäller timmerpriserna har Nätraälven samt Västra Värmland och Dals skogsägareförening (VVDS) höjt den senaste månaden.

Här hittar du månadens prislistor.

De senaste åren har virkespriserna – och inte minst timmerpriserna – ständigt höjts. Mellansverige som tidigare var ett tydligt lågprisdike är inte längre det. Även om det fortfarande är en större kamp om timret i södra Sverige har de stora skillnaderna som tidigare fanns mellan landsdelarna blivit mindre.

Konstigt nog påverkar inte detta skogsfastighetsmarknaden. I takt med räntehöjningarna avtog den köpfest som rådde under 2021 och 2022. Nu är marknaden spretig i hela landet. Vissa objekt säljs snabbt, men många fastigheter ligger ute länge innan de säljs. Särskilt i Mellansverige är fastighetspriserna lägre än de kanske borde vara, med tanke på hur höga virkespriserna är.

Det går till och med att köpa en fastighet och avverka direkt för att betala köpeskillingen.

Antingen vet inte köparna hur bra virkespriserna faktiskt är eller så hittar de rena investerarna andra möjligheter till avkastning på sitt kapital som möjligen ses som mer säkra i en tid då hot mot ägande- och brukanderätt debatteras flitigt.

Eller så är helt enkelt ett fastighetsköp en så långsiktig satsning att virkesprisernas upp- och nedgångar inte påverkar köparnas budvilja. Förmodligen är det en blandning av alltihop och lite till.

Detta är en upplåst artikel ur tidningen SKOGEN – ett smakprov! Övrigt material är låst för andra än prenumeranter. Missa inget – teckna din prenumeration här.

Följden blir dock att det i vissa områden i Mellansverige går att göra riktiga fynd, enligt Danske Bank som skriver om fastighetsmarknaden i sitt senaste nyhetsbrev. Det går till och med att köpa en fastighet och avverka direkt för att betala köpeskillingen.

Vid ett webbinarium anordnat av Danske Bank påpekade Areals vd Markus Forsbäck att den köpare som inte bara är spekulant på grannfastigheten – vilket de flesta är – kan hitta mycket av intresse på dagens marknad. Utbudet är ovanligt stort och som sagt har fastighetspriserna i just Mellansverige inte hängt med virkespriserna.

För att veta hur höga priserna är måste man begära in en offert, det räcker tyvärr inte med att titta på SKOGENs listor som endast redovisar ett grundpris. Men den som gör detta förhållandevis lilla extraarbete kan alltså göra klipp på dagens fastighetsmarknad.

BIRGITTAS PLUS & MINUS

Plus: Det pratas mycket om behovet av mer variation och fler trädslag för att klimatanpassa skogen.

Minus: … men i praktiken är det krångligt att föryngra med annat än gran och tall och det kräver ett stort engagemang hos skogsägaren.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb