Certifierad palmolja finns - men ingen köper

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Margarin, chips, småkakor, kex, choklad, glass, smink, tvål och schampo. Ju mer palmolja som används desto mer regnskog blir till plantager!

Men efterfrågan på palmolja är stor, så bojkott är inte lösningen konstaterar Världsnaturfonden WWF. Istället vill man satsa på hållbart framtagen palmolja och gröna certifikat där pengarna investeras i de plantager som uppfyller miljökraven.

Annons
Annons

Och nu har en miljon ton certifierad palmolja kommit fram. Men endast 20 procent har sålts vidare! Det är inte lätt att driva ansvarsfull handel när efterfrågan uteblir.

— Det blir också komplicerat med alla mixoljor som dyker upp. Vårt företag ska i alla fall börja handla med certifikat eller försöka få tag på certifierad palmolja i bulk. Men det kan också bli aktuellt att byta ut palmolja mot exempelvis sojaolja, säger Åsa Domeij, Axfood, och påtalar problemet med diverse blandprodukter där palmolja kan ingå.

Ofta anges endast "vegetabiliskt fett" på produkterna. Faktum är att nästan hälften av alla varor i en livsmedelsaffär innehåller den kontroversiella oljan i någon form. Men spårbarheten brister, det finns alltför stora volymer palmolja vars ursprung förblir gåtfullt.

Läs vidare i SKOGEN 12/09.

Text: Lars Davner lars [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons