C och MP "i ställningskrig om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Det har blivit ett ställningskrig om skogen mellan Centern och Miljöpartiet. Det uppger Miljöpartiets Maria Gardfjell i Dagens Nyheter.

Partierna står långt ifrån varandra i skogsfrågor.

Annons
Annons

Centern vill slopa kravet på att en viss omloppstid ska ha förflutit före slutavverkning. Förslaget ingår i deras reformpaket för landsbygden. Partiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander säger till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

”I Finland har man ingen åldersbegränsning för när skog får avverkas och det fungerar väl. Vi tycker inte att man ska tvinga in skogsägarna i regelverk".

Han vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är av motsatt uppfattning. Hon menar att vi behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna och jämför naturvårdsintressenas desperation med den hos klimataktivisten Greta Thunberg.

”De (naturvårdsintressena) kräver handling nu. Det är lätt att förstå dem när vi ser många kvarvarande naturskogar avverkas”, säger hon.

De två politiska partierna har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Även Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig i artikeln.

”Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971”, hävdar hon och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nyckelbiotopsförslag väcker kritik

  Kritiken mot Skogsstyrelsens förslag om att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är massiv. Det visar inkomna yttranden, enligt tidningen Sveriges Natur.
 • Annons
 • Tjejer på skogskollo

  Många kollotjejer redan frälsta

  REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons