C och MP "i ställningskrig om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Det har blivit ett ställningskrig om skogen mellan Centern och Miljöpartiet. Det uppger Miljöpartiets Maria Gardfjell i Dagens Nyheter.

Partierna står långt ifrån varandra i skogsfrågor.

Annons
Annons

Centern vill slopa kravet på att en viss omloppstid ska ha förflutit före slutavverkning. Förslaget ingår i deras reformpaket för landsbygden. Partiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander säger till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

”I Finland har man ingen åldersbegränsning för när skog får avverkas och det fungerar väl. Vi tycker inte att man ska tvinga in skogsägarna i regelverk".

Han vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är av motsatt uppfattning. Hon menar att vi behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna och jämför naturvårdsintressenas desperation med den hos klimataktivisten Greta Thunberg.

”De (naturvårdsintressena) kräver handling nu. Det är lätt att förstå dem när vi ser många kvarvarande naturskogar avverkas”, säger hon.

De två politiska partierna har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Även Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig i artikeln.

”Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971”, hävdar hon och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Annons
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Annons
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Nancy Falk

  Nancy ny på SKOGEN

  Tre frågor till Nancy Falk som tar över tidningen SKOGENs annonsförsäljning när Johnny Nattsjö är föräldraledig.
 • Annons