C och MP "i ställningskrig om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Det har blivit ett ställningskrig om skogen mellan Centern och Miljöpartiet. Det uppger Miljöpartiets Maria Gardfjell i Dagens Nyheter.

Partierna står långt ifrån varandra i skogsfrågor.

Annons
Annons

Centern vill slopa kravet på att en viss omloppstid ska ha förflutit före slutavverkning. Förslaget ingår i deras reformpaket för landsbygden. Partiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander säger till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

”I Finland har man ingen åldersbegränsning för när skog får avverkas och det fungerar väl. Vi tycker inte att man ska tvinga in skogsägarna i regelverk".

Han vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är av motsatt uppfattning. Hon menar att vi behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna och jämför naturvårdsintressenas desperation med den hos klimataktivisten Greta Thunberg.

”De (naturvårdsintressena) kräver handling nu. Det är lätt att förstå dem när vi ser många kvarvarande naturskogar avverkas”, säger hon.

De två politiska partierna har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Även Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig i artikeln.

”Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971”, hävdar hon och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons