C och MP "i ställningskrig om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Det har blivit ett ställningskrig om skogen mellan Centern och Miljöpartiet. Det uppger Miljöpartiets Maria Gardfjell i Dagens Nyheter.

Partierna står långt ifrån varandra i skogsfrågor.

Annons
Annons

Centern vill slopa kravet på att en viss omloppstid ska ha förflutit före slutavverkning. Förslaget ingår i deras reformpaket för landsbygden. Partiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander säger till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

”I Finland har man ingen åldersbegränsning för när skog får avverkas och det fungerar väl. Vi tycker inte att man ska tvinga in skogsägarna i regelverk".

Han vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är av motsatt uppfattning. Hon menar att vi behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna och jämför naturvårdsintressenas desperation med den hos klimataktivisten Greta Thunberg.

”De (naturvårdsintressena) kräver handling nu. Det är lätt att förstå dem när vi ser många kvarvarande naturskogar avverkas”, säger hon.

De två politiska partierna har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Även Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig i artikeln.

”Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971”, hävdar hon och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons