C och MP "i ställningskrig om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Det har blivit ett ställningskrig om skogen mellan Centern och Miljöpartiet. Det uppger Miljöpartiets Maria Gardfjell i Dagens Nyheter.

Partierna står långt ifrån varandra i skogsfrågor.

Annons
Annons

Centern vill slopa kravet på att en viss omloppstid ska ha förflutit före slutavverkning. Förslaget ingår i deras reformpaket för landsbygden. Partiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander säger till Dagens Nyheter att skogsägarna själva bäst kan avgöra när skogen är avverkningsmogen.

”I Finland har man ingen åldersbegränsning för när skog får avverkas och det fungerar väl. Vi tycker inte att man ska tvinga in skogsägarna i regelverk".

Han vänder sig också emot den svenska tolkningen av formellt skydd som innebär att skogen inte får brukas. Den tolkningen finns inte i de internationella konventionerna, menar han

Miljöpartiets Maria Gardfjell, som också är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är av motsatt uppfattning. Hon menar att vi behöver skydda de kvarvarande gammelskogarna och jämför naturvårdsintressenas desperation med den hos klimataktivisten Greta Thunberg.

”De (naturvårdsintressena) kräver handling nu. Det är lätt att förstå dem när vi ser många kvarvarande naturskogar avverkas”, säger hon.

De två politiska partierna har dessutom helt olika bilder av hur mycket skog som är skyddad redan i dag. Enligt Centern har 30 procent fullgott skydd medan Miljöpartiet uppger 5 procent.

Även Greenpeace ansvariga för skogsfrågor, Lina Burnelius, uttalar sig i artikeln.

”Vi avverkar nu hela den tillgängliga tillväxten, något som inte hänt sedan 1971”, hävdar hon och menar att ”tallplantager inte kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons