Bygghandeln säljer mer trä

4 maj 2020 Sågverken i Sverige har hittills klarat sig bättre än i andra stora skogsnationer under coronapandemin. Det beror bland annat på en ökad försäljning av trävaror i den svenska bygghandeln.

Bygghandeln säljer mer trä

Svenska sågverk gick in i 2020 med ett bra produktionsläge. Det var först när Storbritannien, Sveriges största exportmarknad, i slutet av mars införde restriktioner som de svenska sågverken påverkades. Flera industrier i Storbritannien stängde ned vilket gjorde att efterfrågan på trävaror minskade. Som resultat annonserade svenska sågverk att de avsåg minska sin produktion, enligt en ny marknadsrapport från Skogsindustrierna.

”Det begränsade flödet till Storbritannien kompenseras delvis av den höga efterfrågan av byggmaterial i bygghandeln samt att andra viktiga exportmarknader så som Kina och Japan, nu börjar lätta på sina restriktioner”, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker för trävaror hos Skogsindustrierna, i en kommentar till rapporten.

Samtidigt gynnas sågverken av att försäljningen av trävaror i svensk bygghandel ökat med 12 procent jämfört med samma period förra året.

Att sågverken i Sverige fortsättningsvis är igång är avgörande även för andra branscher. Utan sågverksflis kan inte heller pappers- och massabruken fortsätta sin produktion eftersom flisen är ett viktigt råmaterial, anser Skogsindustrierna.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb