Bygge i trä ger tryggare planet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Antalet bostäder i världen behöver fördubblas inom några decennier. Men byggbranschens klimatpåverkan är stor. Effektivt och attraktivt byggande kan dock kombineras med miljömässig hållbarhet. Genom att bygga i trä får vi en tryggare planet, hävdades på ett seminarium nyligen.

Sverige bygger som aldrig förr och tendensen går igen globalt. Möjligheterna är många, liksom utmaningarna.

Annons
Annons

När Svenskt Trä bjöd in projektörer, konstruktörer, arkitekter och studenter till seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä i Göteborg var intresset ännu större än arrangörerna kunnat hoppas på.

   − Byggandet i trä ökar rekordmycket och vi har prickat helt rätt med vår serie av seminarier. Branschen hungrar efter mer kunskap om innovation, samarbete och hållbarhet inom träbyggande, säger Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

I en fullsatt kongresshall fick närmare 500 personer lyssna på en rad nationella och internationella experter som talade om träets tekniska, arkitektoniska och, inte minst, miljömässiga fördelar.

Pirmin Jung från schweiziska ingenjörsbyrån Pirmin Jung Ingeniure AG, som har gjort en rad uppmärksammade projekt i Schweiz och Tyskland, inledde dagen och utgick från det stora behovet av nya bostäder.

- Den starka urbaniseringen ställer oerhörda krav på byggbranschen. Vi vet hur stora negativa klimatavtryck branschen gör och måste tänka om för att inte försämra vår miljö ytterligare. Som jag ser det är enda möjligheten för planeten att vi bygger allt mer i trä, sa han.

En annan röd tråd genom dagen var träets både funktionella och arkitektoniska möjligheter. Birgit Östman, forskare på SP Hållbar Samhällsbyggnad, redogjorde för träets höga brandmotstånd. Roberto Crocetti, professor på Lunds Tekniska Högskola, pratade om hur träets goda bärkraft ger konstruktions- och gestaltningsmässiga fördelar. Pontus Thorsson, teknisk doktor i akustik, avfärdade alla myter om trä och ljud.

- Det går alldeles utmärkt att kombinera träbyggande med höga ljudkrav. Vi borde snarare vända på perspektivet och fråga oss hur andra material fungerar. Vad gäller till exempel vibrationer som skapar ljud ger trä mindre problem än andra konstruktionsmaterial, sa han.

Deltagarna på seminariet fick också en dos med inspirerande exempel på hur trä kan användas estetiskt och arkitektoniskt – från vackert och innovativt till högt och spektakulärt.

Magne Aanstad Bjertnes från Sweco Norge AS, berättade bland annat om Oslos flygplats Gardermoen och bostadshuset Treet i Bergen, världens högsta träbyggnad med sina 51 meter. Thomas Rohner, professor vid Berns universitet, visade hur digital spetsteknik kan bidra till att realisera arkitekters mest kreativa visioner för träbyggande.

Till sist var det dags för Magnus Silfverhielm, professor vid Linnéuniversitetet och verksam på Aix Arkitekter, att prata om trä bortom tekniken och lyfta fram materialets sinnliga aspekter.

- Trä är utmärkt för industriellt byggande och gör byggbranschen mer hållbar, men vi ska inte heller glömma bort träets emotionella och sinnliga egenskaper. Värmen, doften, det visuella och hur materialet känns mot handen. Jag brukar säga att trä är demokratiskt, eftersom det svarar på tilltal medan andra byggnadsmaterial är stumma.  

Seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä hölls på Svenska mässan den 18 oktober. Nästa seminarium planeras att hållas i Malmö våren 2017.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons