Bygg nya Nobel Center i trä!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Området för nya Nobel Center vid Blasieholmen i Stockholm.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Stockholm behöver en profilbyggnad i trä. Med ett vackert och spektakulärt trähus ser omvärlden att vi tar ansvar för klimatet!

Med nya Nobel Center i Stockholm kan vi visa hela världen att vi tar klimatet på allvar! Men när det vinnande förslaget i en arkitekttävling presenterades stod det klart: Skogsnationen Sverige kan komma att stoltsera med glas och mässing.

Annons
Annons

Dagens Nobelmuseum besöks av 160 000 personer varje år. Med den omtalade flytten till  Blasieholmen kommer sannolikt besökssiffrorna stiga dramatiskt.  Samtidigt blir byggnaden en stark symbol för Stockholm och Sverige. Hur ser Nobels Sverige på konsten att bygga ett uthålligt samhälle?

Enligt rådande förslag på byggnad skulle den bli cirka 18 000 kvadratmeter. Det  kan bli en avsevärd kolsänka – om den byggts i trä.

Hus som byggs med trästomme istället för betong sparar minst två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Trä är förnybart och fortsätter att lagra kol – även i en huskropp. Och när trä är uttjänt kan det användas till klimatvänlig energi!

Det finns en del myter om trä. Som att det inte skulle vara tekniskt hållbart – trots att vi har trähus som hållit i hundratals år. Dagens träbyggsystem ger tysta, behagliga miljöer i hus med höga brandsäkerhetskrav. Växjö har utmärkt sig genom tidiga satsningar på hela stadskvarter i trä. I Åre lockar ett spektakulärt designhotell i trä besökare från hela världen.

Att bygga i trä är sist men inte minst att ta vara på ett skogsbruk där tillväxten är större än avverkningen. I skogslandet Sverige avverkas 80 procent  av skogens tillväxt. I trähuskonstruktioner används dessutom främst gran – vårt vanligaste trädslag.

Vi behöver en byggnad som genom sin arkitektur blir ett landmärke. En byggnad som lockar  många besökare från när och fjärran och som visar vägen för ett klimatvänligt byggande i Stockholm, Sverige och världen. Planerade Nobel Center på Blasieholmen är möjligheten. Visa att vi värnar klimatet med modernt kunnande i Nobels anda.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons