Bygg nya Nobel Center i trä!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Området för nya Nobel Center vid Blasieholmen i Stockholm.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Stockholm behöver en profilbyggnad i trä. Med ett vackert och spektakulärt trähus ser omvärlden att vi tar ansvar för klimatet!

Med nya Nobel Center i Stockholm kan vi visa hela världen att vi tar klimatet på allvar! Men när det vinnande förslaget i en arkitekttävling presenterades stod det klart: Skogsnationen Sverige kan komma att stoltsera med glas och mässing.

Annons
Annons

Dagens Nobelmuseum besöks av 160 000 personer varje år. Med den omtalade flytten till  Blasieholmen kommer sannolikt besökssiffrorna stiga dramatiskt.  Samtidigt blir byggnaden en stark symbol för Stockholm och Sverige. Hur ser Nobels Sverige på konsten att bygga ett uthålligt samhälle?

Enligt rådande förslag på byggnad skulle den bli cirka 18 000 kvadratmeter. Det  kan bli en avsevärd kolsänka – om den byggts i trä.

Hus som byggs med trästomme istället för betong sparar minst två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Trä är förnybart och fortsätter att lagra kol – även i en huskropp. Och när trä är uttjänt kan det användas till klimatvänlig energi!

Det finns en del myter om trä. Som att det inte skulle vara tekniskt hållbart – trots att vi har trähus som hållit i hundratals år. Dagens träbyggsystem ger tysta, behagliga miljöer i hus med höga brandsäkerhetskrav. Växjö har utmärkt sig genom tidiga satsningar på hela stadskvarter i trä. I Åre lockar ett spektakulärt designhotell i trä besökare från hela världen.

Att bygga i trä är sist men inte minst att ta vara på ett skogsbruk där tillväxten är större än avverkningen. I skogslandet Sverige avverkas 80 procent  av skogens tillväxt. I trähuskonstruktioner används dessutom främst gran – vårt vanligaste trädslag.

Vi behöver en byggnad som genom sin arkitektur blir ett landmärke. En byggnad som lockar  många besökare från när och fjärran och som visar vägen för ett klimatvänligt byggande i Stockholm, Sverige och världen. Planerade Nobel Center på Blasieholmen är möjligheten. Visa att vi värnar klimatet med modernt kunnande i Nobels anda.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons