Bygg nya Nobel Center i trä!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Området för nya Nobel Center vid Blasieholmen i Stockholm.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Stockholm behöver en profilbyggnad i trä. Med ett vackert och spektakulärt trähus ser omvärlden att vi tar ansvar för klimatet!

Med nya Nobel Center i Stockholm kan vi visa hela världen att vi tar klimatet på allvar! Men när det vinnande förslaget i en arkitekttävling presenterades stod det klart: Skogsnationen Sverige kan komma att stoltsera med glas och mässing.

Annons
Annons

Dagens Nobelmuseum besöks av 160 000 personer varje år. Med den omtalade flytten till  Blasieholmen kommer sannolikt besökssiffrorna stiga dramatiskt.  Samtidigt blir byggnaden en stark symbol för Stockholm och Sverige. Hur ser Nobels Sverige på konsten att bygga ett uthålligt samhälle?

Enligt rådande förslag på byggnad skulle den bli cirka 18 000 kvadratmeter. Det  kan bli en avsevärd kolsänka – om den byggts i trä.

Hus som byggs med trästomme istället för betong sparar minst två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Trä är förnybart och fortsätter att lagra kol – även i en huskropp. Och när trä är uttjänt kan det användas till klimatvänlig energi!

Det finns en del myter om trä. Som att det inte skulle vara tekniskt hållbart – trots att vi har trähus som hållit i hundratals år. Dagens träbyggsystem ger tysta, behagliga miljöer i hus med höga brandsäkerhetskrav. Växjö har utmärkt sig genom tidiga satsningar på hela stadskvarter i trä. I Åre lockar ett spektakulärt designhotell i trä besökare från hela världen.

Att bygga i trä är sist men inte minst att ta vara på ett skogsbruk där tillväxten är större än avverkningen. I skogslandet Sverige avverkas 80 procent  av skogens tillväxt. I trähuskonstruktioner används dessutom främst gran – vårt vanligaste trädslag.

Vi behöver en byggnad som genom sin arkitektur blir ett landmärke. En byggnad som lockar  många besökare från när och fjärran och som visar vägen för ett klimatvänligt byggande i Stockholm, Sverige och världen. Planerade Nobel Center på Blasieholmen är möjligheten. Visa att vi värnar klimatet med modernt kunnande i Nobels anda.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Annons
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Etiopiskt skogsprojekt får svenskt hållbarhetspris

  Organisationen Forested Foods har fått ett svenskt hållbarhetspris för sitt arbete med att etablera skogsjordbruk i Etiopien. 
 • Annons
 • Brand på lantbruksuniversitet troligtvis anlagd

  Kategorier: SLU Alnarp
  Tidigt på onsdagsmorgonen drabbades Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp av en brand i en träbyggnad. Branden, som misstänks vara anlagd, påverkar inte terminsstarten.
 • Natur kan trigga ungas klimatångest

  Kategorier: barn och natur, klimatoro
  För vissa barn kan vistelse i skog och natur ge ångest istället för glädje. Upplevelsen triggar oron för klimatförändringar, enligt en brittisk studie.
 • Annons