Bygg nya Nobel Center i trä!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Området för nya Nobel Center vid Blasieholmen i Stockholm.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Stockholm behöver en profilbyggnad i trä. Med ett vackert och spektakulärt trähus ser omvärlden att vi tar ansvar för klimatet!

Med nya Nobel Center i Stockholm kan vi visa hela världen att vi tar klimatet på allvar! Men när det vinnande förslaget i en arkitekttävling presenterades stod det klart: Skogsnationen Sverige kan komma att stoltsera med glas och mässing.

Annons
Annons

Dagens Nobelmuseum besöks av 160 000 personer varje år. Med den omtalade flytten till  Blasieholmen kommer sannolikt besökssiffrorna stiga dramatiskt.  Samtidigt blir byggnaden en stark symbol för Stockholm och Sverige. Hur ser Nobels Sverige på konsten att bygga ett uthålligt samhälle?

Enligt rådande förslag på byggnad skulle den bli cirka 18 000 kvadratmeter. Det  kan bli en avsevärd kolsänka – om den byggts i trä.

Hus som byggs med trästomme istället för betong sparar minst två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Trä är förnybart och fortsätter att lagra kol – även i en huskropp. Och när trä är uttjänt kan det användas till klimatvänlig energi!

Det finns en del myter om trä. Som att det inte skulle vara tekniskt hållbart – trots att vi har trähus som hållit i hundratals år. Dagens träbyggsystem ger tysta, behagliga miljöer i hus med höga brandsäkerhetskrav. Växjö har utmärkt sig genom tidiga satsningar på hela stadskvarter i trä. I Åre lockar ett spektakulärt designhotell i trä besökare från hela världen.

Att bygga i trä är sist men inte minst att ta vara på ett skogsbruk där tillväxten är större än avverkningen. I skogslandet Sverige avverkas 80 procent  av skogens tillväxt. I trähuskonstruktioner används dessutom främst gran – vårt vanligaste trädslag.

Vi behöver en byggnad som genom sin arkitektur blir ett landmärke. En byggnad som lockar  många besökare från när och fjärran och som visar vägen för ett klimatvänligt byggande i Stockholm, Sverige och världen. Planerade Nobel Center på Blasieholmen är möjligheten. Visa att vi värnar klimatet med modernt kunnande i Nobels anda.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Annons
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Annons
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Konjunkturavmattning med tillförsikt

  Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.
 • Annons