Bygg nya Nobel Center i trä!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Området för nya Nobel Center vid Blasieholmen i Stockholm.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Stockholm behöver en profilbyggnad i trä. Med ett vackert och spektakulärt trähus ser omvärlden att vi tar ansvar för klimatet!

Med nya Nobel Center i Stockholm kan vi visa hela världen att vi tar klimatet på allvar! Men när det vinnande förslaget i en arkitekttävling presenterades stod det klart: Skogsnationen Sverige kan komma att stoltsera med glas och mässing.

Annons
Annons

Dagens Nobelmuseum besöks av 160 000 personer varje år. Med den omtalade flytten till  Blasieholmen kommer sannolikt besökssiffrorna stiga dramatiskt.  Samtidigt blir byggnaden en stark symbol för Stockholm och Sverige. Hur ser Nobels Sverige på konsten att bygga ett uthålligt samhälle?

Enligt rådande förslag på byggnad skulle den bli cirka 18 000 kvadratmeter. Det  kan bli en avsevärd kolsänka – om den byggts i trä.

Hus som byggs med trästomme istället för betong sparar minst två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Trä är förnybart och fortsätter att lagra kol – även i en huskropp. Och när trä är uttjänt kan det användas till klimatvänlig energi!

Det finns en del myter om trä. Som att det inte skulle vara tekniskt hållbart – trots att vi har trähus som hållit i hundratals år. Dagens träbyggsystem ger tysta, behagliga miljöer i hus med höga brandsäkerhetskrav. Växjö har utmärkt sig genom tidiga satsningar på hela stadskvarter i trä. I Åre lockar ett spektakulärt designhotell i trä besökare från hela världen.

Att bygga i trä är sist men inte minst att ta vara på ett skogsbruk där tillväxten är större än avverkningen. I skogslandet Sverige avverkas 80 procent  av skogens tillväxt. I trähuskonstruktioner används dessutom främst gran – vårt vanligaste trädslag.

Vi behöver en byggnad som genom sin arkitektur blir ett landmärke. En byggnad som lockar  många besökare från när och fjärran och som visar vägen för ett klimatvänligt byggande i Stockholm, Sverige och världen. Planerade Nobel Center på Blasieholmen är möjligheten. Visa att vi värnar klimatet med modernt kunnande i Nobels anda.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nyckelbiotopsförslag väcker kritik

  Kritiken mot Skogsstyrelsens förslag om att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är massiv. Det visar inkomna yttranden, enligt tidningen Sveriges Natur.
 • Annons
 • Tjejer på skogskollo

  Många kollotjejer redan frälsta

  REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons