Budgivning gav mer

12 november 2014 I ett intensivt marknadsläge går det fort. Då är virkesauktioner ett bra sätt att hinna med. Det säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome Timber.

Budgivning gav mer

Hon talar om den nya auktionen för sågat virke på nätet, Stockit.se. 

– I våras till exempel, var ett enormt sug efter marginalkvantiteter till i första hand Nordafrika prövade vi att lägga ut ett antal partier av lägre kvaliteter. Efterfrågan var stor och vi var tvungna att skriva kontrakt utan att egentligen hinna förhandla. Men de som vi lade ut till auktion fick vi genomgående bättre betalt för tack vare budgivning, säger Carina Tollemark.

 

Stockit.se har funnits i ett år och sedan i våras har cirka 25 auktioner genomförts, uppger företagets vd Christian Ernstsson. Han har lång erfarenhet från skogsindustrin och har varit exportsäljare bland annat på Elof Hansson Group. 

 

Provisionen är 2,5 procent på slutbudet, vilket är väsentligt lägre än vad ett ordinarie handelshus debiterar.

– Våra omkostnader är lägre. Vi behöver inte kontakta kunderna personligen, bygga nätverk eller flyga till Egypten, säger Christian Ernstsson. 

 

Sajten har hittills handlat med lågpriskvaliteter till Nordafrika, men planerar även för Kina och Mellanöstern. 

– Den största handeln för trävaror sker idag genom flera stora handelshus, som till exempel Elof Hansson Group och Uni4. Men vi kan bli en kanal för de små sågverken och för udda kvaliteter, och jag vill påstå att många av de mindre gillar vår idé och har hört av sig. Även de större sågverken kan bli aktuella. De kan ju genom auktioner få ut högre priser. Vi har till exempel redan haft Derome som kund. 

 

SKOGEN 10/2014

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb