Budgivning gav mer

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Virke lastas på båt.
Tack vare sajten blev affären med Nordafrika av. Foto: Ulla Sundin Beck
I ett intensivt marknadsläge går det fort. Då är virkesauktioner ett bra sätt att hinna med. Det säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome Timber.

Hon talar om den nya auktionen för sågat virke på nätet, Stockit.se. 

Annons
Annons

– I våras till exempel, var ett enormt sug efter marginalkvantiteter till i första hand Nordafrika prövade vi att lägga ut ett antal partier av lägre kvaliteter. Efterfrågan var stor och vi var tvungna att skriva kontrakt utan att egentligen hinna förhandla. Men de som vi lade ut till auktion fick vi genomgående bättre betalt för tack vare budgivning, säger Carina Tollemark.
 
Stockit.se har funnits i ett år och sedan i våras har cirka 25 auktioner genomförts, uppger företagets vd Christian Ernstsson. Han har lång erfarenhet från skogsindustrin och har varit exportsäljare bland annat på Elof Hansson Group. 
 
Provisionen är 2,5 procent på slutbudet, vilket är väsentligt lägre än vad ett ordinarie handelshus debiterar.
– Våra omkostnader är lägre. Vi behöver inte kontakta kunderna personligen, bygga nätverk eller flyga till Egypten, säger Christian Ernstsson. 
 
Sajten har hittills handlat med lågpriskvaliteter till Nordafrika, men planerar även för Kina och Mellanöstern. 
– Den största handeln för trävaror sker idag genom flera stora handelshus, som till exempel Elof Hansson Group och Uni4. Men vi kan bli en kanal för de små sågverken och för udda kvaliteter, och jag vill påstå att många av de mindre gillar vår idé och har hört av sig. Även de större sågverken kan bli aktuella. De kan ju genom auktioner få ut högre priser. Vi har till exempel redan haft Derome som kund. 
 
SKOGEN 10/2014
 
Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons