Brysselfolk lär sig skogsbruk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I november kommer Bryssels beslutsfattare till Norden för att lära sig mer om vår skogsnäring.

Bakom inbjudningarna ligger Finlands premiärminister Juha Sipilä och Sveriges Stefan Löfven.

Annons
Annons

– “Forest Academy for EU Decision Makers” är ett forum där vi diskuterar hur skogen kan bidra till en hållbar bioekonomi.

Det säger Elina Antila på Finska Forstföreningen. Hon är ansvarig för Finlands nationella skogskademi som genom åren har tagit emot 1400 beslutsfattare på toppnivå i olika sektorer. Finska Forstföreningen har sålt konceptet även till andra länder.

Under novembermötet deltar europeiska parlamentsledamöter, kommissionärer och chefstjänstemän men även representanter för industrin och ideella organisationer.

Bakom initiativet ligger Finlands och Sveriges landsbygdsministrar och ytterligare en akademi för beslutsfattare i Bryssel kommer att arrangeras i Sverige år 2019 eller 2020.

 

 

Publicerad:
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Annons
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • Annons
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Gnagskador från kronhjort

  Så mycket kostar hjorten

  VERKTYG. Med den nya appen Kronhjortsskador kan man beräkna kostnaden för dessa djurs barkgnag på granskog. 
 • Annons