Brysselfolk lär sig skogsbruk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I november kommer Bryssels beslutsfattare till Norden för att lära sig mer om vår skogsnäring.

Bakom inbjudningarna ligger Finlands premiärminister Juha Sipilä och Sveriges Stefan Löfven.

Annons
Annons

– “Forest Academy for EU Decision Makers” är ett forum där vi diskuterar hur skogen kan bidra till en hållbar bioekonomi.

Det säger Elina Antila på Finska Forstföreningen. Hon är ansvarig för Finlands nationella skogskademi som genom åren har tagit emot 1400 beslutsfattare på toppnivå i olika sektorer. Finska Forstföreningen har sålt konceptet även till andra länder.

Under novembermötet deltar europeiska parlamentsledamöter, kommissionärer och chefstjänstemän men även representanter för industrin och ideella organisationer.

Bakom initiativet ligger Finlands och Sveriges landsbygdsministrar och ytterligare en akademi för beslutsfattare i Bryssel kommer att arrangeras i Sverige år 2019 eller 2020.

 

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons