Brysselfolk lär sig skogsbruk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I november kommer Bryssels beslutsfattare till Norden för att lära sig mer om vår skogsnäring.

Bakom inbjudningarna ligger Finlands premiärminister Juha Sipilä och Sveriges Stefan Löfven.

Annons
Annons

– “Forest Academy for EU Decision Makers” är ett forum där vi diskuterar hur skogen kan bidra till en hållbar bioekonomi.

Det säger Elina Antila på Finska Forstföreningen. Hon är ansvarig för Finlands nationella skogskademi som genom åren har tagit emot 1400 beslutsfattare på toppnivå i olika sektorer. Finska Forstföreningen har sålt konceptet även till andra länder.

Under novembermötet deltar europeiska parlamentsledamöter, kommissionärer och chefstjänstemän men även representanter för industrin och ideella organisationer.

Bakom initiativet ligger Finlands och Sveriges landsbygdsministrar och ytterligare en akademi för beslutsfattare i Bryssel kommer att arrangeras i Sverige år 2019 eller 2020.

 

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons