”Bryssel ska inte besluta om skogen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bosse Backström, SKOGEN-bild.
DEBATT Om EU fastställer en politik för skogen, om än inom ramen för klimatpolitiken, är risken stor att resultatet blir detaljstyrning som inte alls passar nordiska skogar, enligt en opinionsartikel av Yngve Sunesson i Laholms Tidning.

Sverige och Finland är unika som skogsländer inom  i EU.

Annons
Annons

I Sverige täcks mer än 70 procent av skog. I vissa andra EU-länder är skog så sällsynt att varje träd kan anses värt att bevara, skriver Yngve Sunesson.

Detaljstyrning vore rent allmänt olämpligt. Och när det gäller skogspolitik så är det extra illa eftersom den knappast lär vara anpassad efter nordligaste Europa. Att EU skulle kunna styra avverkningsnivåerna i länderna vore en mardröm för skogsbranschen – och ländernas ekonomi.

Därtill är skogens möjligheter att bromsa klimatförändringarna stora. Men det förutsätter att skogsbruket får bedrivas efter förutsättningar – inte efter skrivbordsbeslut i Bryssel.

Läs artikeln i Laholms Tidning

Opinion
Publicerad:
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons