Brittisk bransch brydd över Brexit

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
David Hopkins
David Hopkins. Foto: Chris Tubbs Photography
EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).

Han är orolig att den åter­stående tiden inom EU mest kommer att ägnas åt pajkastning och pekar på många faror för landets skogsindustri om det inte finns solida handels­avtal i april: Krångel med förskottsbetalning av moms för virket, nya tullavgifter och dess­utom besvärliga hälsokontroller av plantor är några.

Annons
Annons

Branschen är dessutom orolig över att Storbritannien kommer att hamna utanför standardi­seringsarbetet. ”Brexitfanatiker kanske inte vet om det, men tack vare EU har antalet nationella standarder i Europa minskat från 160 000 år 1980 till 20 000 i dag”, skriver Hopkins i Structural Timber Magazine.

Ett utträde utan avtal skulle också kunna skjuta industrins just in time-produktion i sank. Tio miljoner kubikmeter sågat virke importeras varje år, mest från EU. I dag flyter det smidigt över gränsen, men efter en hård Brexit skulle det kunna proppa igen hamnarna i dyra och tids­krävande gränskontroller.

På en punkt är David Hopkins i alla fall trygg: EU:s lagstiftning mot import av illegalt virke är fullt genomförd i Storbritannien. Åtminstone det slipper bli ett handels­hinder. 

SKOGEN 10/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mikael Frimodig

  ”Skoj varje dag”

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  DRÖMJOBB. Mikael Frimodig är en del av sälj­teamet hos maskintillverkaren Eco Log. 
 • Annons
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Annons
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Annons