Brittisk bransch brydd över Brexit

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
David Hopkins
David Hopkins. Foto: Chris Tubbs Photography
EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).

Han är orolig att den åter­stående tiden inom EU mest kommer att ägnas åt pajkastning och pekar på många faror för landets skogsindustri om det inte finns solida handels­avtal i april: Krångel med förskottsbetalning av moms för virket, nya tullavgifter och dess­utom besvärliga hälsokontroller av plantor är några.

Annons
Annons

Branschen är dessutom orolig över att Storbritannien kommer att hamna utanför standardi­seringsarbetet. ”Brexitfanatiker kanske inte vet om det, men tack vare EU har antalet nationella standarder i Europa minskat från 160 000 år 1980 till 20 000 i dag”, skriver Hopkins i Structural Timber Magazine.

Ett utträde utan avtal skulle också kunna skjuta industrins just in time-produktion i sank. Tio miljoner kubikmeter sågat virke importeras varje år, mest från EU. I dag flyter det smidigt över gränsen, men efter en hård Brexit skulle det kunna proppa igen hamnarna i dyra och tids­krävande gränskontroller.

På en punkt är David Hopkins i alla fall trygg: EU:s lagstiftning mot import av illegalt virke är fullt genomförd i Storbritannien. Åtminstone det slipper bli ett handels­hinder. 

SKOGEN 10/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och VD
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons