Brittisk bransch brydd över Brexit

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
David Hopkins
David Hopkins. Foto: Chris Tubbs Photography
EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).

Han är orolig att den åter­stående tiden inom EU mest kommer att ägnas åt pajkastning och pekar på många faror för landets skogsindustri om det inte finns solida handels­avtal i april: Krångel med förskottsbetalning av moms för virket, nya tullavgifter och dess­utom besvärliga hälsokontroller av plantor är några.

Annons
Annons

Branschen är dessutom orolig över att Storbritannien kommer att hamna utanför standardi­seringsarbetet. ”Brexitfanatiker kanske inte vet om det, men tack vare EU har antalet nationella standarder i Europa minskat från 160 000 år 1980 till 20 000 i dag”, skriver Hopkins i Structural Timber Magazine.

Ett utträde utan avtal skulle också kunna skjuta industrins just in time-produktion i sank. Tio miljoner kubikmeter sågat virke importeras varje år, mest från EU. I dag flyter det smidigt över gränsen, men efter en hård Brexit skulle det kunna proppa igen hamnarna i dyra och tids­krävande gränskontroller.

På en punkt är David Hopkins i alla fall trygg: EU:s lagstiftning mot import av illegalt virke är fullt genomförd i Storbritannien. Åtminstone det slipper bli ett handels­hinder. 

SKOGEN 10/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons