Bristol 22 har överlevt i 57 år

21 juni 2012 En bandtraktor, Bristol 22, står överst på ÖSA:s allra första leveranslista. Levererad till Jämtland 1955. Men vart tog den vägen sedan?
– Det stämmer, det är den första, en Bristol 22, bekräftar Nils-Erik Nilsson när vi pratas vid i telefon. Kom hit till Offerdal så kör vi en sväng!

Bristol 22 har överlevt i 57 år

Inte utan en viss vördnad beskådar man hur en liten röd bandtraktor körs fram och visas upp. Det är den första i en oändligt lång rad som skogsutrustats av en av dåtidens främsta tillverkare av skogsmaskiner, ÖSA från Alfta i Hälsingland. 

Först ut i skogen var traktorer för lunning och skotning. Nästan undantagslöst var det små jordbrukstraktorer som utrustats med så kallade halvband. Men vintertid, i djup snö, var det här inte alltid så lyckat. Halvbandarna hade en förmåga att stegra sig i snön. Och när det inträffade kunde man nästan vara säker på att bakänden grävde ned sig. Ja, där satt sen ekipaget. Därför började många titta närmare på bandtraktorer.
–Jodå, de gick bättre. Men det var först med Alftabanden från Östbergs Smidesverkstad som bandtraktorer blev användbara i skogen. Ja, de innebar en fantastisk skillnad, framhåller Nils-Erik.
–Då jag själv körde i skogen vid den här tiden hade jag bett Lantmännens Centralföre-ning i Östersund, att tala om för mig om man fick in någon bra skogstraktor. Och en dag ringde de och sa att det fanns en till salu. Så jag åkte dit. Men när jag fick se den så sade jag rakt ut: Vad i h-e är det här för traktor!
–Men när jag dagen därpå ringde så hade förre ägaren köpt tillbaka traktorn! Efter diverse turer blev den ett år senare ändå min, nu ombyggd med boggi och en prototyp till Alfta helband. De hade ännu inte kommit ut till försäljning.

En Bristoltraktor var byggd för att dra, vilket passade utomordentligt i skogsbruket vid den här tiden. Till traktorerna kopplades stora doningar som lastades av föraren och dennes hjälplastare. Eller så lunnades, släpades, virket helt enkelt efter traktorn. Och så skulle det trampas basvägar, för hästen var ännu den dominerande dragaren i skogen.

På vårvintern, efter avverkningssäsongen, skulle det ordnas virkesavlägg för flottningen.
–Och det innebar att timmer skulle läggas ut över stora ytor på isarna. Men först måste snön trampas ihop. Det gjordes med traktorn. Att snö hade hindrat isen från att frysa till ordentligt var inte ovanligt. Jag minns att så var fallet på en av de största ytor jag trampade, ett flottningsavlägg på 25 hektar. När jag var nästan klar kände jag hur isen gav sig och allt gungade. Det var fruktansvärt obehagligt!
–Vid något tillfälle blev jag också lurad av okunniga skogstjänstemän. Det var så illa att traktorn reste när jag skulle köra i land. Vattnet stod upp till sitsen. Huggarna fick blixt-inkallas och fälla virke för att göra en väg, annars hade traktorn gått till botten.

Tekniska data
Tillverkningsår: 1953–1956
Cylindervolym: 2,2 liter
Effekt: 29 hkr. vid 2000 varv/min
Växellåda: 3 växlar framåt, 1 backväxel
Total längd: 3100 mm
Total bredd: Med sommarband 1870 mm
Totalvikt: Cirka 2100 kg

SKOGEN 5/12

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb