Brett om biodiversitet i ny bok

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En ny antologi från SLU visar vad som ryms inom det breda begreppet biologisk mångfald – och ger förslag på  lösningar för att bevara den.

Till grund för antologin ligger förlusten av biologisk mångfald som beskrivs som ett lika allvarligt hot som klimatförändringarna. Här diskuterar fler än 50 forskare och experter kring vad biodiversitet faktiskt är. De ger en mängd olika exempel på biologisk mångfald, ekosystemtjänster och naturnyttor. Forskarna beskriver utifrån sin verksamhet vad naturen betyder för Sverige. Såväl problem som förslag på lösningar tas upp.

Annons
Annons

Antologin är den mest heltäckande skrift om biologisk mångfald som hittills publicerats på svenska, enligt ett pressmeddelande från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).
Den biologiska mångfalden rör samhällets alla delar och därför behövs forskning från många olika akademiska områden.. Det handlar således inte bara om  naturvetenskap utan även exempelvis ekonomi, juridik, humanistiska ämnen och bettendevetenskap, enligt SLU.
– Antologin med sina olika kapitel kan närmast beskrivas som ett ekosystem i sig. Svaret på vad biodiversitet är står inte att läsa i enskilda texter utan kan kanske anas i just blandningen och sammansättningen i en helhet där den sammanlagda kunskapen är långt större än de ingående bidragen, säger Torbjörn Ebenhard, föreståndare för SLU Centrum för biologisk mångfald.

UTMANINGAR OCH LÖSNINGAR
Forskarna tar upp behovet av en genomgripande samhällsförändring – att vi i praktiken sågar av den gren vi själva sitter på.
– Den här boken belyser varför en sådan samhällsförändring behövs, vad den skulle kunna innebära, vilka komplexiteter och utmaningar vi står inför, men också att det finns lösningar och hopp, säger Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.
Boken är tvärvetenskaplig och vänder sig därmed både till en bred allmänhet och till forskare som vill bilda sig i ämnen som de själva inte är fackkunniga i. 
De flesta av antologins författare är ledamöter i Vetenskapliga rådet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster vid Naturvårdsverket. Redaktörer är Håkan Tunón och Klas Sandell.
Antologin Biologisk mångfald, naturnyttor och ekosystemtjänster. Svenska perspektiv på livsviktiga framtidsfrågor ges ut av SLU Centrum för biologisk mångfald och Naturvårdsverket. 
Boken finns att läsa som PDF på www.slu.se/antologi-bm och går även att köpa i bokhandeln.
 
Publicerad:
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons