Bråttom att köpa plant

6 december 2006 Det är bråttom att bestämma sig för alla som tänker plantera sina stormhyggen till sommaren. Räkna med brist på granplantor, i år också.

Bråttom att köpa plant

— För vår del har vi nästan sålt slut redan nu, konstaterar Hans Jacobaeus på Dalby plantskola. Det kommer att bli samma brist på vanlig gran nästa år igen.
Hittills har de flesta skogsägarna satsat på ny gran efter stormen. Det är ofta de större godsen och de som har blivit riktigt hårt drabbade som delvis har valt andra alternativ.
Om du inte får tag på gran ska du kanske fundera på andra trädslag. Under den här säsongen uppskattar Hans Jacobaeus att det har gått ut omkring två miljoner sitkaplantor. Det kan vara ett alternativ även inför nästa år. Tillgången på plantor är god.
— I områden där det har vält mycket skog får man en bättre åldersfördelning på sikt med sitkagran. Man kan slutavverka redan efter 35 år. Sitka kan producera 20 till 30 procent bättre än den svenska granen.

Dalby plantskola räknar också med en större efterfrågan på ädla lövträd, trots att plantskolan aldrig har sålt så få plantor av ädellöv som förra året. Försäljningen halverades.
— Vi hade väntat oss en uppgång men det blev tvärtom, berättar Hans Jacobaeus. Det beror nog på att man ofta vill hägna. I stormområdet fanns det inga klara hyggesgränser och det var även lite osäkert när det gäller bidragen. Under 2007 tror jag att det kommer att sättas mer löv. Det borde bli så.
Dalby plantskola har ökat produktionen av hybridasp. Från cirka 30.000 till 100.000 plantor. Allt är redan slutsålt. Däremot har inte douglasgran sålts i den utsträckning som man hade hoppats på. Volymerna är fortfarande små, mellan 20.000 och 30.000 plantor.

Text: Erik Viklund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb