Enligt regelverket ska det stormfällda virket ha tagits ut ur skogen senast den 1 juli (Gävleborg) eller 15 juli (Västernorrland och Jämtland). Men Skogsstyrelsen bedömmer att upp till 200 000 kubikmeter granvirke ändå kan komma att ligga kvar i skogen efter dessa datum.
– Många skogsägare vet inte att de har stormfällda träd på sin fastighet. De skogsägare som ännu inte tittat till sin skog efter stormen behöver agera nu, säger Pär Larsson, regionchef Skogsstyrelsen.
Stormen Dagmar fällde i december 2011 sammanlagt cirka 5 miljoner kubikmeter skog, främst i norra Gävleborgs, östra Jämtlands och södra Västernorrlands län. Under våren har skogsbruket, såväl privatskogsbruket som skogsbolagen, arbetat intensivt med att lokalisera och upparbeta det stormfällda virket. Trots detta, bedömer Skogsstyrelsen att upp till 200 000 kubikmeter stormfälld gran riskerar att ligga kvar i skogen efter slutdatum.
Bedömningen grundar sig på inventeringsuppgifter som tagits fram i samverkan med skogsbruket. En viktig anledning till att virket riskerar att bli kvar i skogen är att alla skogsägare ännu inte gått över sina fastigheter efter stormen. I delar av det stormdrabbade området finns redan en förhöjd granbarkborrepopulation.
– Får granbarkborren ytterligare fäste, kan virkesvärden för flera hundra miljoner kronor gå förlorade de närmaste åren. Det är därför oerhört viktigt att alla skogsägare kontrollerar sina fastigheter och ser till att stormskadade träd, i första hand gran, tas om hand inom utsatt tid. Vi uppmanar dem att ta kontakt med sin skogliga samarbetspartner för diskussion, säger Pär Larsson, regionchef Skogsstyrelsen.