Brandflyg viktigt vapen mot storbränder

4 juli 2019 Spaningsflyg och bättre beredskap för eftersläckning är nödvändiga åtgärder för att undvika en ny brandsommar, enligt Skogforsk.

Brandflyg viktigt vapen mot storbränder

Med tidig upptäckt och effektiv eftersläckning kan vi slippa en upprepning av förra sommarens storbränder.

– Vi behöver brandflyg för att tidigt kunna upptäcka om det börjar brinna någonstans. Vi behöver också ha helikoptrar i beredskap som snabbt och kraftfullt kan bekämpa branden, särskilt i otillgängliga områden. Dessutom måste vi se till att brandvakterna, som tar över ansvaret från räddningstjänsten, har rätt kunskaper och resurser, säger Rolf Björheden på Skogforsk i ett pressmeddelande.

Dessutom behövs gemensamma övningar mellan skogsbruk och samhälle, inte minst för att säkerställa eftersläckningen. Det visar erfarenheter från förra sommaren.

– Den absoluta huvuddelen av arealen som brandhärjades berodde tyvärr på att den första släckningen inte genomförts fullt ut och att man saknat kunskap och utrustning vid efterbevakningen, säger Rolf Björheden.

När en brand tilltar efter att den nästan släckts blir den snabbt så intensiv att den inte längre går att släcka. Målsättningen är att vi inte ska hamna i den situationen, enligt Rolf Björheden.

– Då handlar det istället om att försöka begränsa ett område där skogen tillåts brinna. Samhälle och skogsnäring måste nu i samverkan säkerställa resurser för snabb brandbekämpning och säker efterbevakning. Dessutom måste förmågan till ledning, praktisk brandbekämpning och samverkan övas för att säkerställa ett effektivt arbete, säger han.

Läs mer i rapporten Effekter på svenskt skogsbruk av sommaren 2018 i Skogforsks kunskapsbank. Hör mer om skogsbrukets arbete mot skogsbrand i  podden Skogssanningar

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb