Brand gör långvarig mångfaldsnytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Naturvårdsbränning nära Storuman 2020. Foto: Emelie Fredriksson.
Skalbaggar är viktiga för skogens biologiska mångfald. Nu visar forskning att skogsbränder kan gynna vissa hotade arter under lång tid. 
Det är SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som studerat effekterna av en brand i Muddus nationalpark i Norrbotten 2006. Studien inriktade sig på skalbaggar eftersom de har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Det visade sig att branden fortfarande gynnade vissa hotade arter så långt som tolv år efteråt. Mer än 450 arter identifierades och bland dem fanns brandberoende rödlistade insekter som korthårig kulhalsbock eller svart plattbagge.
Studien visar att det är viktigt att titta på artsammansättningen och inte bara mäta antalet individer. En del arter hittades nämligen bara i skogen som brunnit medan andra bara återfanns i den brända skogen. Dessutom fanns arter som trivdes i bägge områdena.
Forskarna kunde också se hur skalbaggsamhället förändrades efter branden. Skalbaggarna som är beroende av brand och äter kambium, skiktet innanför barken, var typiska det första året efter branden. Andra året var antalet rödlistade skalbaggsarter som störst medan det tredje och tolfte året dominerades av skalbaggar som är rovdjur och svampätare.
I dag görs kontrollerade skogsvårdsbränningar av såväl bolag som länsstyrelser. Men sannolikt behövs fler för att gynna den biologiska mångfalden.
”Mer kunskap kring hur naturvårdsbränning kan effektiviseras för att närmare efterlikna bränder och positiva effekter behövs”, säger Emelie Fredriksson, som är doktorand vid SLU i Umeå, i ett pressmeddelande.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons