Brand bra för ekföryngring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Djuka rötter gör att ekarna kommer igen snabbt efter branden, berättar doktorand Linda Peterson. Foto: Pär Fornling.
På den nordamerikanska östkusten används kontrollerade bränder för att hjälpa ekskog att föryngra sig, Nu vill SLU-forskare ta reda på om metoden fungerar även här.

Den svenska ekskogen har problem att föryngra sig. Det kommer visserligen gott om naturligt föryngrade plantor men de har svårt att överleva och växa sig stora. Därför gav sig doktorand Linda Peterson ut med gasolbrännare i skogen för att skapa ett eldhav i områden med naturligt föryngrade ekar. Flera av de späda ekarna dog efter den hårdföra behandlingen.

Annons
Annons

”Det kan verka lite paradoxalt eftersom hennes forskning ytterst syftar till att värna eken”  skriver Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp, i ett nyhetsbrev.

Men idén är att, efter amerikansk modell, skapa en lågintensiv markbrand som tar bort konkurrerande gräs, örter och andra träd. Vid branden skadas förstås även ekarna, men tack vare de kraftiga rotsystemen återhämtar de sig snabbare och skjuter nya skott, De omgivande större ekarna klarar branden tack vare den grova barken.

Att med eld hjälpa på ekföryngringen på traven är helt nytt för Sverige. Men forskarna har nu anlagt försöksytor på fem lokaler i Småland, Skåne och Halland.  I nyhetsbrevet skriver SLU att de första försöken tyder på att metoden fungerar även här, men att det är för tidigt att dra några slutsatser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons