– Det har alltid varit en skillnad mellan norr och söder men de senaste fem-sex åren har skillnaden ökat väldigt mycket. Prisbilden i norra Sverige och delar av mellersta Sverige är nu mycket attraktiv för köpare, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.
Trots spirande optimism har prisbilden fortsatt ner något i norra Sverige och genomsnittspriset är nu 243 kronor per skogskubikmeter vilket motsvarar en nedgång med 2.7 procent.
– Här förekommer dock stora regionala skillnader beroende på bland annat bonitet (tillväxttakt) och avstånd till industrier. Trots nedgången upplever vi marknaden som stabil, inte minst hela Norrlands kustland där priser över 350 kronor per kubikmeter inte ovanligt, säger Markus Helin.
Den som är beredd att investera tre miljoner kronor får nu i genomsnitt hela 139 hektar skogsmark med ett virkesförråd om 12 400 skogskubikmeter i norr och endast 33 hektar med ett virkesförråd om 5000 kubikmeter i söder. Även om varje kubikmeter är värd mer i söder är det en anmärkningsvärt stor skillnad.
I södra Sverige har prisbilden för skogsmark på ett år ökat med 5,6 procent och genomsnittspriset är nu 600 kronor per skogskubikmeter. Det är det högsta genomsnittspris LRF Konsult någonsin uppmätt sedan mätningarna startade 1995. Toppnoteringar på över 800 kronor per skogskubikmeter har förekommit.
En faktor som bidrar är att skogsindustri för närvarande går bra. Stora investeringar genomförs i pappers- och massaindustrin. Även sågverksindustrin har blivit mer konkurrenskraftig globalt. Ökad träbyggnation ökar efterfrågan på trä.
– Det låga utbudet av skogsfastigheter till salu i en marknad med stor efterfrågan som i södra Sverige, skapar ett köptryck som driver upp priserna. Av Skogsbarometern 2016 framgår att 65 procent av skogsägarna i Götaland anser att skog är en lönsam investering och flera skulle investera i ytterligare skog om möjlighet gavs. Denna optimism i kombination med en hög befolkningstäthet och det faktum att mark är en begränsad tillgång, är stora anledningar till att prisbilden är hög i södra Sverige, säger Markus Helin.
I mellersta Sverige har prisbilden varierat de senaste åren. 2016 innebar en nedgång på 3,8 procent vilket ger ett medelpris om 393 konor skogskubikmetern. De olika delmarknaderna i mellersta Sverige skiljer sig avsevärt från varandra.