Vänder man sig till en nyutkommen bok, ”Mer än bara träd. 57 vanliga skogsord” (Föreningen Skogen), så blir svaret kort och kärnfullt som ett bibelord:
”Gallrar man inte morötterna blir varje morot klen. På samma sätt blir träden i ogallrade skogar klena, och ger mindre pengar i nästa avverkning. I södra Sverige gallrar man normalt skogen tre gånger innan den slutavverkas, i norr två gånger”.
Författaren och jägmästaren Carl Henric Palmér har till och med använt sig av en liknelse för att få läsaren att förstå själva poängen med gallring. Det hedrar honom som pedagog.
Och så hanterar han ytterligare 56 ord, från ”Skogsägare” till ”Föreningen Skogen”. Här behandlas de vanligaste trädslagen, råvarusortimenten, skogsskötselåtgärder, virkesmarknad, maskiner, myndighet, skogsvårdslag, skogsskador, naturhänsyn och för lekmannen jättesvåra saker som ”medelstam” och ”grundyta”.
Han gör det bra och lättfattligt och i all enkelhet. Syftet är ju att erbjuda nyblivna eller blivande skogsägare en snabbstart in i skogsbrukandets värld. Visst finns det fortfarande de som tar över sin skog från mor och far och fått baskunskapen om skog den vägen. Men många, och allt fler, ”blir med skog” utan att ha en aning om vad det handlar om. Och då kan det vara nyttigt att ta små första lärdomssteg som kan leda vidare till all den fördjupande kunskap som finns i handböcker och på webben. På denna elementära nivå fungerar boken utmärkt. Men visst hade det varit en styrka om den hade gett vägledning till djupare kunskapskällor om skog.
Utöver författarens lättsamma och lite underfundiga stil har boken fina kvaliteter i bildval och upplägg i fickvänligt format. På ena sidan finns texten, på den andra en ofta väl vald färgbild ur Föreningen Skogens rikhaltiga bildarkiv. Det ger en stadig struktur åt pedagogiken i boken.
Men ibland blir det fel, exempelvis när ”gran” illustreras med en sorgligt mager granpinne med spindelnät, som inte har mycket att göra med vår allmänna föreställning om detta vackra och givande träd.
Sen kan man naturligtvis också fråga sig om detta urval av 57 ord om skog är det optimala. Visst är det ”vanliga” skogsord som valts. Men ”jägmästare” finns inte med. Och inte skogens konung ”älg”. Och inte heller det kanske viktigaste ordet. Nämligen ”skog”
Men det hindrar inte att helhjärtat rekommendera denna fina lilla bok till alla (inte bara nya skogsägare) som vill lära sig från grunden om Sveriges viktigaste näring.
Text: Ola Persson