Bra betyg för bandgående maskin

16 november 2023 Minskad markpåverkan, mindre vibrationer men ökad produktivitet. Det var bedömningen när Centipede, en skogsmaskin på band, testkördes av Norra skog.

Bra betyg för bandgående maskin
Bandgående Centipede är ett utvecklingsprojekt mellan åtta skogsbolag och en maskintillverkare. Foto: Komatsu.

Centipede testkörs hos de åtta skogsföretag som deltar i utvecklingsprojektet tillsammans med Komatsu Forest. Tanken är att maskinen på band istället för hjul ska minska marktryck och därmed körskador. Ett heldämpat chassi ska ge en bra förarmiljö.

I en artikel på Norra skogs webb berättar Jonas Bystrom, skogstekniskt ansvarig, om sommarens testkörning. Han konstaterar att den bandgående skotaren har en rad fördelar framför dem på hjul. Förutom mindre markpåverkan kan den köra både snabbare och mjukare. Den klarar också hinder bättre och ”glider fram i terrängen”.

Förhoppningen är också att maskinen ska kunna arbeta även då marken är blöt, och således komma till nytta en större del av året.

– Om det här blir verklighet så är det ett paradigmskifte. Det är det största tekniksprånget på skogstekniksidan som jag har varit med om, säger han.

Utvecklingsprojektet har pågått sedan 2019 och deltagande bolag är Norra skog, Södra, Mellanskog, Sveaskog, SCA, Holmen, Stora Enso, Billerud samt maskintillverkaren Komatsu Forest.

Till Norra skogs artikel

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb