Bra att SCA delas?

16 oktober 2015

Den stora snackisen just nu är att SCA tänker dela upp bolaget i två divisioner, skog och hygien. Ett definitivt beslut kan dröja in på 2017, men aktien steg vid beskedet. För skogsägaren betyder nog inte ett självständigt bolag eller dotterbolag i skog så mycket. Uppdelningen ska leda till ett bättre fokus på koncernens båda verksamheter. Förhoppningsvis betyder det att det nya skogs-SCA kommer närmare sina leverantörer med bättre service.

Holmen har höjt listpriserna på timmer med 15 till 20 kronor per fub i Mellansverige och i Mälardalen. Holmens beslut sedan i somras att även börja såga tall i Braviken är ett av skälen till höjningarna. Bolaget behöver furan!
Sörmlandspriserna har länge legat under östgöta- och smålandspriserna, men avståndet har nu krympt en aning. Eftersläpningen av timmerpriserna och massavedspriserna  i Sörmland och Mälardalen har retat skogsägarna i området. Söderut till den stora avnämaren sågverket Braviken är det inte mer än tio mil från Mälaren – och i södra Sörmland  bara några mil.
Mellanskogs prislistor på Gotland är nu i paritet med de höjningar som genomfördes i somras på fastlandet. På furu är nu Mellanskogs priser på Gotland till och med högre än Holmens i Sörmland.

Massavedspriserna i Mellansverige fortsätter att vara ett   sorgebarn, inga höjningar i lågprisdiket. En cynisk tröst är att jätteprojektet Angara Paper i Sibirien har gått i konkurs. Det skulle bli den största massafabriken i världen med en årsproduktion på 1,2 miljoner ton med exportinriktning i första hand på Japan och Asien. Visserligen är Sveriges massaexport till Asien inte ens tio procent av den totala exporten, men på sikt hade den anläggningen kunnat bli ett hot.

Lite mer positivt: Den anmälda arealen slutavverkning ökade med tio respektive elva procent under juni och juli jämfört med motsvarande månader förra året, visar Skogsstyrelsens statistik. Ökningen har skett i Norrland och Götaland.

Men med statistik kan man förstås bevisa det mesta. Ser man på en längre period, januari till juli, har det i år anmälts 14 procent mindre areal.
Grotpriserna har slutat sjunka under året. Men i jämförelse med för tre år sedan är priserna på grot cirka tio procent lägre.

SKOGEN 9/2015
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb