Först om ett år kan en lag finnas på plats om straff för den som bryter mot Timmerförordningen.
Förslaget går ut på att myndigheten ska kunna utdöma vite om det inte finns rätt dokument. Storleken på vitet avgörs hur stora tillgångarna är. En enskild person med låga inkomster får ett lägre vitesbelopp och till exempel ett företag med stora tillgångar ett högre. Det ska inte löna sig att överträda bestämmelser.
Först om inte bättring sker leder vitet till böter, men innan dess ska dessutom en domstol avgöra om vitet/boten är rimlig. Är virket redan ute i systemet, det vill säga levererat och bedömningen är att det handlar om en tillfällighet eller är första gången utdöms böter först vid upprepning.
–Om en överträdelse upptäcks vid kontroll så kopplas våra jurister in. De har erfarenhet vad som är rimligt vitesbelopp. Men det är alltid så att vi måste vända oss till domstol – förvaltningsrätten – som ska avgöra om vad som är en rimlig bot, säger Pernilla Granath Limstrand, jurist på Skogsstyrelsen.
I den föreslagna lagen ska det också kunna utdömas fängelse upp till fyra år. Det är knappast aktuellt för enskilda skogsägare i Sverige. Virkesköpare och importörer kan dock dömas vid upprepade brott och stora brister i dokumenten. Om brottet är av normalgrad är högsta straffsatsen två år. Straffsatsen föreslås bli den samma som vid brott enligt Miljöbalken. Begås brottet av en tidigare ostraffad blir det endast böter. Ett brott av normalgrad kan till exempel i Sverige vara större avverkningar av skyddad skog.