Jan-Olov Weslien som är professor och seniorforskare vid Skogforsk och som har mer än 40 års forskning om granbarkborren bakom sig hoppas att barkborreskadorna kommer att avta.
– Sannolikt är toppen passerad i alla fall, sa han vid ett seminarium som 30-årsjubilerande Skogforsk bjöd in till tidigare i höstas..

Insektens härjningar i södra Sverige var en av programpunkterna på en späckad konferens med stort uppbåd av profilerade forskare. Jan-Olov Weslien konstaterade att utbrottet som pågått sedan torrsommaren 2018 är gigantiskt stort och inte liknar något annat under hela 1900-talet.
– Av alla dokumenterat dödade granar sedan sextiotalet och framåt är det mer 70 procent som har dödats sedan 2018, sa han.
Knappast någon uppmuntrande information. Betydligt mer optimistiskt då vad som hände efter rekordvärmen i våras: Svalt och regnigt under långa delar av juli och augusti och inte alls vad granbarkborren behöver för att trivas.
– Det var kritiskt fram till midsommar, men sedan blev det blött och kallt och det var väldigt bra, sa Jan-Olov Weslien.
Han tror att det värsta nu kan vara över. Åtminstone ser vi början av en nedtrappning av skadeverkningarna, spår han.
– Men även om det blir en halvering kommer problemet att vara jättestort ändå.
Hur som helst tror Jan-Olov Weslien ändå på en stabil framtid för gran i det svenska skogsbruket. På frågan om ifall han skulle rekommendera granskog om det vore en aktie, svarade han:
– Det skulle jag absolut. Förädlade plantor på rätt ståndort och med rätt skötsel är en bra investering.