Bonusar på hundra kronor vanliga

28 maj 2013

Stig-Björn HallinI högkonjunkturer är bonusar på över 100 kronor per fub på timret vanliga, framförallt bland de stora aktörerna med egna sågar (läs SCA och större sågar). Det säger köpledaren på Nätraälvens skogsägarförening Stig-Björn Hallin (bilden).

–Ibland är det svårt att hänga med på de extremt höga nivåerna. Ett vanligt bud är att de stora köparna bjuder på drivningskostnaden, vilket innebär 70-100 kronor i bonus. Vi kan i regel hänga med på de högre nivåerna. Men nu i lågkonjunktur tror jag de flesta betalar efter lista. Sågarna blöder just nu. Nätra-älven håller dock fast vid sin bonus på minst 20 kronor.

År 2011, under värsta högkonjunkturen, betalade vissa köpare upp till 140 kronor över listpriset. Med så höga påslag är det tufft för  Nätraälven. Ibland händer att föreningen måste omförhandla utlovade kvantiteter för att kunna betala de högre priserna.
–Då glömmer våra medlemmar att vi stadigt ligger med bra bonusar även vid låg- och mellankonjunkturer. Nej, vad grannen fick som sålde till de stora gäller då.
–Men flertalet kommer ihåg och är solidariska och levererar i alla fall, till något lägre priser. Vi måste acceptera marknadskrafterna. Dock ska vi komma ihåg att sågarna också i de dåliga lägena är mycket angelägna om sina timmerleveranser och är förhandlingsbara, säger Stig-Björn Hallin.

Nätraälven har ett guldläge med sitt inköpsområde inklämt mellan de stora Norr-skog och Norra Skogsägarna och där SCA inte har någon egen skog. Norra Skogsägarna har till exempel nyligen lagt ned sina kontor i Sidensjö och Gideå. Nätraälven håller tack vare detta en högre servicegrad och högre priser än sina konkurrenter, menar han, trots endast 10 anställda varav 4 virkesköpare.
–Detta gör att våra administrationskostnader är minimala, och uppstår överskott så går de alltid till medlemmarna, säger Stig-Björn Hallin belåtet. Jag inbillar mig också att vår medlemsökning på 150 personer de senaste tre åren tyder på att våra leverantörer är nöjda med oss.
Nätraälven har inga egna industrier som suger pengar i lågkonjunkturer, men det ger heller inte guldpengarna vid högkonjunkturer. En annan viktig faktor är de korta transportavstånden. Det är inte många transporter som är över 10 mil. Medeltransporten är 5 mil.

Leveransvirke ger endast en bonus på 20 kronor per fub, trots att föreningen sparar säkert minst 50 kronor på att slippa drivningskostnaden. Stig-Björn Hallin försvarar sig med att leveransvirket utgör 3000 fub per år och mestadels i mycket små poster, 15-20 fub i varje. Det blir dyra hämtningar, menar han.
–Men det är klart, om någon levererar med egna maskiner 1000 fub då betalar vi naturligtvis bättre, säger han.          

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 5/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb