Boende i höga trähus känner stolthet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Frostaliden utanför Skövde. Foto: Ola Nylander.
En undersökning genomförd i Frostaliden, ett av Sveriges största bostadsområden med höga hus i trä, visar att de boende såväl trivs som känner stolthet.
Det handlar om två punkthus med 52 lägenheter som är byggda med stomme i limträ och fasad i cederträspån. Undersökningen visar att trä tycks öka trivseln.
”De boende kände även stolthet över att bo i ett trähus som signalerar att det är ett trähus. Fasaden i cederträspån hade också ett symboliskt värde då den uttrycker hållbarhet och en livsstil som man gärna identifierar sig med", skriver branschorganisationen Svenskt Trä i ett pressmeddelande.
Studien har gjorts med boende i området genom såväl djupintervjuer som enkätundersökningar.
Lägenheterna har ljusa trägolv och väggar i laserat massivträ.
- Alla som vi pratade med uppskattade de synliga väggarna i massivträ. De menade att väggarna bidrog till ombonad känsla och att skapa ett fint ljud. Dessutom tyckte man att de var snygga att se på och väldigt praktiska eftersom de till exempel gör det enkelt att sätta upp tavlor, säger Ola Nylander vid CBA (Centrum för boendets arkitektur) vid Chalmers i Göteborg.
Han gjorde studien tillsammans med Jan Larsson från White arkitekter.
- Hållbarhet och ett hälsosamt liv står högt på mångas agendor. Vi tänker på vad vi äter, hur vi reser och gör våra inköp. Nu börjar det även märkas i hur vi vill bo. Därför uppskattar vi ett sunt boende i ett vackert trähus, säger Jan Larsson.
 
Om undersökningen: fokus på två åttavåningshus i Frostaliden i Skövde som stod klara i slutet av 2018. Undersökningen genomfördes av professor Ola Nylander, föreståndare vid CBA och Jan Larsson arkitekt från White och adjungerad professor vid CBA.
 
 
 
 

 

Annons
Annons

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons