Boende evakueras från stor skogsbrand

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bilden är från den stora skogsbranden i Sala 2014. Då brändes ett område på 150 kvadratkilometer. Foto: MSB
Den skogsbrand som nu rasar utanför Sala har inte spridit sig men är inte heller helt under kontroll.

Sedan i måndags eftermiddag rasar en skogsbrand i Rörbo utanför Sala, osannolikt nog delvis i de områden som drabbades av den stora skogsbranden 2014. För närvarande brinner det på en cirka 1,5 gånger 1,5 kilometer stor yta.  150 personer jobbar med att begränsa branden.

Annons
Annons

- Vi håller de linjer vi tänkt oss men branden är inte under kontroll, säger Robin Haglund från Storstockholms brandförsvar till TT.

Omkring 25 personer har ”för säkerhets skull” evakuerats från tre byar i Rörbo.

Enligt ATL är det ungefär 200 hektar av Sveaskogs mark som brinner.  Hälften uppges vara medelålders skog, medan den andra halvan är en del av Ösjöbrännan, det vill säga den ekopark som skapades efter den stora branden 2014.

Fyra helikoptrar har vattenbombat området under dagen. Men starka vindar försvårar släckningsarbetet.

Hur branden uppstått är okänt. Sedan 1 juni råder eldningsförbud i Västmanlands län. Sveaskog lade ned arbetet med skogsmaskiner i förra veckan på grund av brandrisken.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons