Boende evakueras från stor skogsbrand

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bilden är från den stora skogsbranden i Sala 2014. Då brändes ett område på 150 kvadratkilometer. Foto: MSB
Den skogsbrand som nu rasar utanför Sala har inte spridit sig men är inte heller helt under kontroll.

Sedan i måndags eftermiddag rasar en skogsbrand i Rörbo utanför Sala, osannolikt nog delvis i de områden som drabbades av den stora skogsbranden 2014. För närvarande brinner det på en cirka 1,5 gånger 1,5 kilometer stor yta.  150 personer jobbar med att begränsa branden.

Annons
Annons

- Vi håller de linjer vi tänkt oss men branden är inte under kontroll, säger Robin Haglund från Storstockholms brandförsvar till TT.

Omkring 25 personer har ”för säkerhets skull” evakuerats från tre byar i Rörbo.

Enligt ATL är det ungefär 200 hektar av Sveaskogs mark som brinner.  Hälften uppges vara medelålders skog, medan den andra halvan är en del av Ösjöbrännan, det vill säga den ekopark som skapades efter den stora branden 2014.

Fyra helikoptrar har vattenbombat området under dagen. Men starka vindar försvårar släckningsarbetet.

Hur branden uppstått är okänt. Sedan 1 juni råder eldningsförbud i Västmanlands län. Sveaskog lade ned arbetet med skogsmaskiner i förra veckan på grund av brandrisken.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Annons
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Sprucken granstam

  Förädling kan minska torkstress

  Kategorier: Skogsskötsel, gran, torka
  SKADOR. Skogforsk har funnit samband mellan tunna cell­väggar i veden hos unga granar och spruckna stammar vid extrem torka.
 • Annons
 • Exkursion lärkplantering

  Lärk kan bli nordligt framtidsträd

  EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.
 • Jägare står i ett jakttorn

  ”Det går inte att vänta”

  Kategorier: Skogsskötsel, viltbete
  VILTBETE. I flera län har upp till 67 procent av ungtallarna skador, enligt senaste Äbin. Avskjutningen av älg måste öka omedelbart, säger en specialist på Skogsstyrelsen.
 • Annons