Boende evakueras från stor skogsbrand

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bilden är från den stora skogsbranden i Sala 2014. Då brändes ett område på 150 kvadratkilometer. Foto: MSB
Den skogsbrand som nu rasar utanför Sala har inte spridit sig men är inte heller helt under kontroll.

Sedan i måndags eftermiddag rasar en skogsbrand i Rörbo utanför Sala, osannolikt nog delvis i de områden som drabbades av den stora skogsbranden 2014. För närvarande brinner det på en cirka 1,5 gånger 1,5 kilometer stor yta.  150 personer jobbar med att begränsa branden.

Annons
Annons

- Vi håller de linjer vi tänkt oss men branden är inte under kontroll, säger Robin Haglund från Storstockholms brandförsvar till TT.

Omkring 25 personer har ”för säkerhets skull” evakuerats från tre byar i Rörbo.

Enligt ATL är det ungefär 200 hektar av Sveaskogs mark som brinner.  Hälften uppges vara medelålders skog, medan den andra halvan är en del av Ösjöbrännan, det vill säga den ekopark som skapades efter den stora branden 2014.

Fyra helikoptrar har vattenbombat området under dagen. Men starka vindar försvårar släckningsarbetet.

Hur branden uppstått är okänt. Sedan 1 juni råder eldningsförbud i Västmanlands län. Sveaskog lade ned arbetet med skogsmaskiner i förra veckan på grund av brandrisken.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons