Blandskog är värsta lyxpizzan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Sällan har väl en skoglig nyhet fått ett sådant genomslag som den från Future Forests i början av året: Blandskog är som en lyxpizza, den har ”extra allt”. Låt vara att pressmeddelandet inte gjorde jämförelsen just med en pizza, men blandskogarna har mer av både virkesproduktion, kolinlagring, biologisk mångfald, död ved och skogsbär.

Bengt EkSkogsbloggaren Marianne Eriksson påpekade snabbt att man knappast hade behövt ny forskning för att veta att olika träd har olika förtjänster och att forskningsmedlen kanske kunde läggas på något vi inte redan visste.

Annons
Annons

På SKOGENs redaktion blev vi dock förtjusta över nyheten om skogsproduktionen. Hittills har man ju bara kunnat visa på att björkskärm över granplantor ger lite högre totalproduktion. Annars verkar det svårt att åstadkomma en blandskogseffekt på tillväxten. Men tyvärr, säger en av forskarna, kan man inte ge några nya skötselknep. De har bara kollat hur det ser ut i bestånden.
–I en studie upplagd som vår kan man inte skilja på orsak och verkan, förklarar professor Jon Moen på Umeå universitet.

Men då kanske tillväxten bara berodde på att blandbestånden råkade ha högre virkesvolym? Nja, osäkert. Forskarna hade bara kollat volymen på det dominerande trädslaget.
–Vi kan inte uttala oss om vad rönen kan betyda för praktiskt skogsbruk eftersom vi vare sig har tittat på skötsel eller ekonomi, konstaterar Jon Moen. Men vi skulle gärna titta på om detta är praktiskt användbart eller inte.
Ett rakt svar, vi vet inte.

Dessa brasklappar får dock inget vidare genomslag i media såvitt jag kan se bland de 500 träffar man får på pressmeddelandets rubrik på nätet. Inte heller bland hundratals träffar på engelska.
Däremot har de flesta media noterat att blandskog, enligt forskarnas snäva definition, bara finns på 7,5 procent av den svenska skogen. Hur dumma är de svenska skogsbrukarna egentligen? undrar nog läsarna.
Först sommarens rop i debatten efter blädning, nu sjunger media blandskogens lov. Borde inte kunskapen komma först och vägvalen sen?

Nej, det har de aldrig gjort. Inte när vi började ropa på skogsvård i slutet av 1800-talet. Inte när kraven på naturhänsyn dök upp eller stoppet infördes för herbicider och DDT. Målen har alltid kommit först och lösningarna sedan. Och när forskningen en vacker dag har tagit reda på om och hur vi kan styra produktion och andra värden  genom blandskogsskötsel, då har samhällets krav för länge sedan riktats  mot något helt annat.

 

Opinion
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons