Bjud på livslång upplevelse!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
LEDARE. Nu är årstiden inne att plantera den nya skogen. En tid av spänning. Blev markberedningen verkligen bra, ska plantorna räcka och hur ska de klara sig?
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Väl på plats kan det så klart vara krävande och knottangripet och slitsamt och dötrist.
Och alldeles, alldeles underbart. 
För det är brukandets mest spännande period, när vi formger framtidens skog. Skapar ett nytt växande och ett nytt liv i skogen. 
Den som kan ta sig tid borde ta chansen att dela med sig genom att bjuda in en skolklass att hjälpa till under en planteringsdag. När nu skogsdebattens ilskna och stundtals hatiska vindar blåser över hyggena kan det vara rätt tid att visa barnen vad skogsbruk kan innebära. Bland annat känslan att plantera träd.
Finns det någon mer fascinerande och framför allt någon så livslång upplevelse? För en dag har den unga plantören som fick hjälpa till vuxit upp bredvid sin ”egen” skog. (Även om det kanske inte blev jättemånga plantor satta den där dagen.) Gått eller kört förbi den och sett hur hygget bär frukt, hur träden växer om henne eller honom, reser sig att bli en skog igen. 
 
INSIKTSFULL - FÖRHOPPNINGSVIS
Förhoppningsvis har den unga plantören mognat till en klok människa som skriver engagerade inlägg på Facebook eller engagerade lagar i riksdagen. Då behöver hon eller han inte alls älska hyggen, men bär förhoppningsvis med sig insikter om skogens dynamik, skogsbrukarens känslor för skogen och egna idéer om hur skogens värden kan utvecklas. Snarare än att dela ut råsopar åt höger och vänster.
Ända fram till 1954 fick folkskolans klasser sätta av tre dagar till skogsplantering varje år om läraren ville. Det ansågs ha många goda pedagogiska effekter och det har det förstås i dag också, men nu för tiden går man inte lättvindigt ut i skogen med klassen. Varje dag finns det pedagogiska mål som ska checkas av i skolans styrdokument.
Den sektorgemensamma verksamheten Skogen i Skolan visar att det finns massor med rolig utomhuspedagogik som gör att man kan checka av dessa mål för lärandet. Skogen är ett fantastiskt klassrum inte bara i biologi och idrott, utan även i allt från engelska till matematik. Många skolor har under coronaåret fått upp ögonen för det. Och glädjande nog finns det ett stort engagemang inom skogssektorn att hjälpa till.
Så bjud till skogs om du ansvarar för plantering i din egen skog eller ett företags! Skogen i Skolans regionala samordnare kan ge råd på vägen.
Låt framtidens beslutsfattare sätta ett träd så har de inte levt förgäves.
 
SKOGEN3/2021
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons