”Bjud in till produktionsskogen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johan Larsson, chefredaktör för tidningen SKOGEN.
LEDARE. Med temat Öppna skogen vill vi ta fasta på att det inte behöver finnas någon motsättning mellan att bedriva lönsam virkesproduktion och vara en välkomnande värd för olika skogsgäster, skriver Johan Larsson.

I skrivande stund har jag just fyllt ett år som anställd på Föreningen Skogen och chefredaktör för SKOGEN. Jag har alldeles strax skrivit elva ledare, ett arbete som har varit otroligt kul. Det är inte många arbetsuppgifter som ger tillfälle till reflektion, men det här är en av dem.  

Annons
Annons

I senaste numret av tidningen kan ni bland annat läsa om något jag alltid har vurmat för i vårt tema Öppna skogen. Det kan förstås läsas som en plats, ”skogen som är öppen”, men också som en uppmaning: Öppna din skog för besökare! 
I detta tema fokuserat vi mycket på det senare – hur skogsägare kan göra sin fantastiska skog tillgänglig och välkomnande för alla som vill ta del av den.  
Hur såväl privatpersoner som företag och kommuner använder skog som en kuliss för besök och olika aktiviteter har länge fascinerat mig. Delvis tror jag att den kan bottna i en viss avundsjuka, att jag själv inte kommit mig för att göra dessa roliga saker med min egen …  
I det här temat vill vi ta fasta på att det inte behöver finnas någon motsättning mellan att bedriva lönsam virkesproduktion och vara en välkomnande värd för friluftsfolk, svampplockare och andra skogsgäster. Det går utmärkt att ha besökare även i produktionsskog – och också arrangera eller underlätta olika aktiviteter. Läs till exempel om hur Sveaskog och lokala terrängcyklister i Örebro samarbetar kring anlagda banor i produktionsskog och över hyggen (sidan 30).  
Att anlägga en promenadslinga med rastplats och informationsskyltar kan till och med vara ett sätt att öka förståelsen för produktionsskog och skogsägares villkor. Berätta pedagogisk om skötselmetoder och omloppstider även och naturvård. 
Det är bland annat detta som de tre stora skogsägarföreningarna har tagit fasta på i den kampanj vi skriver om på sidan 23. 
Och eftersom vi har den smått unika (och, rätt använd, alldeles fantastiska) allemansrätten kommer de att komma, besökarna. Det är något man får räkna med, så varför inte göra det bästa av situationen och ta hand om dem, guida dem och utbilda dem? 
Det är detta som jag tycker är tjusningen med skog och som jag så ofta jag kan försöker förmedla:
Gör er egen grej med den skog ni äger!  
 
JOHAN LARSSON, chefredaktör tidningen SKOGEN
 
 
UR SKOGEN 11/2022
 
 
Opinion
Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons