Björnidet lockar turister

6 juli 2010 Ulrika Jonsson och Louise Karlsson förbereder sig för en natt i Björnidet. Här ska de övernatta utan sovsäck och liggunderlag. I stället får de hålla värmen med eld på dagen och sedan laga mat på de stenar som elden hettat upp.
Skogen har mycket att erbjuda äventyrssugna turister.

Björnidet lockar turister

Och skogsupplevelser är just vad Ulrika och Louise ska lära sig att sälja. De går på utbildningen Gränslösa guider.
–Skogen är den mest bortglömda och outnyttjade turistiska produkten, säger Håkan Jonsson som är lärare på utbildningen som är inne på sitt andra år.
Det finns mycket att lära av fjällturismen. Och tillsammans kan skog och fjäll locka fler besökare. Det är just meningen med Gränslösa guider.
– Vi ska rent marknadsföringsmässigt lyfta fram de svenska kommunerna Storuman, Sorsele, Dorotea och Vilhelmina ihop med norska Helgeland. Tillsammans med den norska atlantkusten kan våra svenska fjäll och skogsmiljöer ge ett enormt utbud av vitt skilda aktiviteter, förklarar Åsa Ohlin som också är lärare på utbildningen.
De som utbildas blir kvalitetssäkrade guider och entreprenörer. Eleverna Ulrika Jonsson och Louise Karlsson utbildas med ytterligare 70 guider som alla får högskolepoäng. Hälften av guiderna som utbildas är svenska.
Social kompetens och grundläggande geografiska kunskaper är en grundsten i utbildningen eftersom guiderna ska kunna arbeta över hela detta stora område.

Men de behöver inte kunna allt när det gäller uteliv. De ska ha tillräckliga baskunskaper, exempelvis om värdskap, natur och kultur, meteorologi och första hjälpen. Och förstås om hur man guidar. Det ingår i utbildningens grundmodul. Därefter får varje guide välja inriktning efter eget intresse.
–Det är ingen tvekan om att de tuffa, äventyrsbaserade vildmarksäventyren får en allt större dragningskraft, intygar Åsa och Håkan. Av den anledningen blir vissa guider nischade mot extrema aktiviteter som toppturer och turer på glaciär, medan andra kan välja lugnare aktiviteter som floraturer i närområdet.
–Vår utbildning vänder sig till lokalt boende som redan kan förutsättningarna. Men lika mycket till människor som bor på annat håll och ser inlandet eller norska kusten som en en framtida hemort.

Gränslösa guider är ett EU-projekt som Storuman Folkhögskola genomför tillsammans med högskolan i norska Nesna. Och samtidigt med utbildningen ska man utveckla en kvalitetsmodell för dem som arbetar inom aktivitetsbaserad turism. Nästa fas i projektet är att etablera en nätbaserad guide-portal för att effektivt kunna presentera de kvalitetssäkrade guiderna och deras specialområden.
–Att vara tidigt ute med kvalitetssäkrade guider som har olika inriktningar är också ett sätt att marknadsföra vårt område, säger Åsa.

Text: Matts Bildström

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb