Björn sålde allt  efter branden 

IGÅR Björn Brink i Färila är besviken på att staten inte ställde upp med ersättningsmarker för dem som drabbades grymt hårt av bränderna i Hälsingland sommaren 2018. 

Björn sålde allt  efter branden 
Björn Brink i Färila är besviken på att staten inte ställde upp med ersättningsmarker för dem som drabbades grymt hårt av bränderna i Hälsingland sommaren 2018. 

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

360 hektar, i ett enda skifte. Det mesta blev lågornas rov under några dramatiska dygn för drygt sex år sedan. 

Strategin med att samla skogen i ett skifte och sälja av bitar på andra håll visade sig i backspegeln vara ett stort felbeslut. Det konstaterar Färilabon Björn Brink när han blickar ut över vidderna några mil norr om Ljusdal som en gång var hans föräldrars och därefter hans egen skog. 

– Jag tog över 120 hektar efter pappa på 70-talet och har köpt till när det har funnits tillfälle, säger Björn Brink. 

Nästan hela Björn Brinks fastighet var återbeskogad innan han sålde den till Roger Akelius. Just här såddes tall för något år sedan. Foto: Jens Fältskog.

Men sedan januari i år är marken inte längre hans. Den nya ägaren är finansmannen Roger Akelius som på senare år har investerat kraftigt i svenska skogsfastigheter. 

Det var ett tråkigt beslut för Björn Brink att sälja, men samtidigt nödvändigt för att gå vidare. Han har använt försäkringspengarna efter branden till att investera i ny skog. 

Björn Brink ville inte lämna 320 hektar lövslyröjning till sin son, utan sålde sin brandhärjade skog. Foto: Jens Fältskog 

– Det var en vånda, så klart. Jag har tillbringat mycket tid här och vinnlagt mig om att vårda och sköta skogen på bästa sätt. Men jag har en son som ska ta över och känner inte för att lämna över 320 hektar lövslyröjning och planteringsröjning. 

Även om sotiga stenar och svartbrända stubbar och stammar vittnar om dramatiken för sex år sedan är marken i dag allt annat än livlös. Så gott som hela ytan är återbeskogad, framför allt med tall med inslag av björk.  

Björn uppskattar att uppemot hundra hektar har kommit upp av sig själv. Det handlar då om de områden där branden inte fick ett djupt fäste i marken. Resten är planterat eller sått. 

Den första planteringen utfördes 2019 och där har de små tallplantorna fått en flygande start. 2022 och 2023 blev det ännu mer plantering och även en del sådd. 

– På fina, släta momarker testade jag att så tall direkt i samband med markberedningen och det har lyckats väldigt bra, konstaterar han. 

Livet har återvänt till de brända skogarna runt Ljusdal, men under den spirande grönskan är marken fortfarande svart. Foto: Jens Fältskog .

Björn minns tillbaka till de där heta och torra veckorna 2018 med dubbla känslor. Tragiken och maktlösheten när bränderna slukade generationers investeringar och arbete, men också gemenskapen bland de drabbade. 

– Man var förtvivlad, men kunde ändå hitta en styrka i att inte vara ensam. Vi var många skogsägare som samlades hemma hos mig under flera dagar. Kyrkan hjälpte också till med diakoner och psykologer. Hela bygden och även många längre bort ifrån ställde upp, säger han. 

Däremot tycker Björn Brink att staten också kunde ha ställt upp genom att erbjuda ersättningsmarker från Sveaskog. Via sitt engagemang i Mellanskog och tillsammans med andra skogsägare försökte han länge att få till en sådan lösning, men utan resultat. 

– Det var tvärstopp. Även länsstyrelsen försökte hjälpa till, men misslyckades med att påverka Sveaskog. Jag menar att Sveaskog mycket väl kunde äga den här marken. Staten ska ha sina skogar på mycket lång sikt och behöver ju inte sin inkomst i dag. 

Det var den 14 juli 2018 som bränderna startade via ett antal blixtnedslag i Ljusdals kommun. Det tog två veckor innan situationen bedömdes vara under kontroll och ytterligare någon vecka innan räddningsinsatsen kunde avslutas. 

SKOGEN intervjuade Björn Brink i samband med bränderna 2018 (se SKOGEN 8/2018). 

– Men vi fick hjälp från ovan. När regnet kom efter 14 dagar kom det mellan 50 och 100 millimeter regn här i trakterna. Annars vet man inte hur det hade gått, säger Björn. 

Han har starka minnen från händelserna. 

– Det tog fart på förmiddagen och då åkte vi upp hit. Det var 30 grader varmt och blåste tio sekundmeter och rökpelaren syntes på långt håll. I början hjälpte jag själv till med att dra fram slang och ljudet från elden lät som ett reaplan. 

Ett par hundra människor evakuerades från sina bostäder i samband med bränderna, men ingen avled eller blev svårt skadad enligt en sammanställning från Ljusdals kommun. Totalt drabbades cirka 150 skogsägare i kommunen i olika utsträckning. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb