1. Efter slutavverkning – samla ihop riset om du inte har behövt det att köra på. Det blir bättre markberett och du tjänar en slant på att sälja det som skogsbränsle.
2. Rensa dikena efter avverkning.
3. Markbered! Det ger en säker och bra föryngring.
4. Välj gärna förädlade plantor, det ger bättre tillväxt och kortare omloppstid.
5. Täckrotsplantor används på markberedda hyggen på fast mark. De måste sprutas mot viltet första året, vilket oftast inte behövs med barrotsplantor. Behandla mot snytbaggen även andra året om du inte har använt ett flerårigt snytbaggeskydd.
6. Barrotsplantor väljs på hyggen som inte är markberedda och på hjälpplanteringar och där grästillväxten är kraftig.
7. Plantera inte gran på för fuktiga marker.
8. Två röjningar krävs oftast i mina trakter samt en förröjning innan gallringen. Gör förröjningen i god tid innan gallringen, minst två år innan.
9. Gör första gallringen hellre för tidigt än för sent. Sluta gallra när träden har kommit upp till 20-22 meters höjd. Gör alltid gallringen i rätt tid, det är bättre än att försöka tajma in när det är bra pris på virket. Du lär inte bli rik av att vänta.
10. Sprid riskerna med att ha skog i alla åldrar och olika trädslag. Var därför aktiv i din skogsskötsel, det växer mer än du tror.
11. Jobba med din skogsbruksplan så du ser hur tillväxt och avverkning förändras över tid. De flesta skogsbolag har webbaserade planer som man kan skriva fram. Du kan föra in egna anteckningar, både viktiga och oviktiga.
Björn Mauritzons elva bästa tips
18 augusti 2015