Björkskogar förbjuds – Växer för dåligt

6 december 2006 Inom något år blir det troligen förbjudet att självföryngra ett helt hygge med björk i södra Sverige. Skogsstyrelsen har upptäckt att björken växer urdåligt.

Från Uppsala och söderut kan självföryngrad björk i genomsnitt bara producera omkring 40 procent jämfört med planterad gran. På de bästa markerna växer granen nästan fem gånger snabbare än björken! Det visar den sammanställning som forskare på SLU har gjort av material från riksskogstaxeringen.
— Det här hade vi faktiskt ingen aning om. Det var långt bortom vår föreställningsvärld, säger Skogsstyrelsens Tomas Thuresson.
Med den nya skogsvårdslagen från 1993 har det i praktiken nästan varit fritt fram för björk. Trädslagen måste utnyttja marken för tillfredsställande virkesproduktion”. Det har tolkats som 60 procent av bästa inhemska trädslag. Nu visar det sig att nästan ingen självföryngrad björk på normal mark växer så bra. På de bästa boniteterna i sydvästra Sverige är ren björkskog visserligen förbjuden, men även där ser myndigheten mellan fingrarna.

Dags att förbjuda?
Om politikerna vill behålla produktionsmålet måste de nu förbjuda självföryngrad björk på normal, frisk mark.
— Vi funderar på en modell där man dels kan ha ett inslag av löv i barrskogen, dels tillåta ren björk i till exempel fuktiga partier där den växer förhållandevis bra, säger Tomas Thuresson. Vi hoppas få ett uppdrag av den skogspolitiska kommittén att skriva ett förslag.
Om utredningen sedan presenterar ett sådant förslag i september kan rena björkhyggen förbjudas redan nästa år, sannolikt dock med övergångsbestämmelser.

Är det inte vansinnigt pinsamt att man först nu tar reda på hur björken växer?
— När den nya skogspolitiken togs fram var det en frenetisk aktivitet på myndigheterna. Tiden fanns inte, säger Tomas Thuresson. Jag är inte heller säker på att allt forskningsunderlag som behövdes fanns. Och även forskare har annat att göra. Den här studien har tagit två år. Den tiden hade man inte då. Så politikerna har haft ett dåligt beslutsunderlag. Nu kan de bestämma att man ändå ska tillåta självföryngrad björk på samma marker som tidigare. Men då ska de veta att det bara växer 20 till 30 procent.

Björk kräver avancerad skötsel
Björkskog som är planterad och välskött hotas inte av förbud. Förädlade björkplantor växer betydligt bättre än vilda men måste naturligtvis hägnas mot vilt. En måttlig inblandning av björk i barrskogen kan också ge god produktion men kräver avancerad skötsel. I första hand kan man hålla tillväxten uppe genom att först släppa upp lövet, sedan anlägga gran under och efter hand gallra bort björken. Men då ska granföryngringen vara tät om produktionen inte ska gå förlorad.
Även i norra Sverige växer björken sämre. Produktionen är i genomsnitt drygt 50 procent av granens. Men det varierar mellan 30 och 80 procent.

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb