Björkskog berikas med svampodling

17 november 2021 En svamp på björkens stam kan ge skogsägaren en bra extrainkomst. Nu tittar forskare på möjligheten att odla sprängticka i björkbeståndet.

Björkskog berikas med svampodling

Intresset för sprängticka har ökat lavinartat runt om i världen. Det här ger skogsägare möjlighet till ett inkomstbringande komplement till skogsbruket, anser forskare i ett nyhetsbrev från SLU i Alnarp.

Svampen anses ha hälsobringande effekter och säljs dyrt under namnet chaga. I hälsokostaffären kostar en liten burk med malt tepulver en bra bit över hundralappen. En skogsägare kan räkna med att få ungefär 500 kronor kilot.

I USA finns hundratals produkter baserade på svampen och marknaden där var förra året på 12 miljarder dollar, enligt forskaren Gudmund Vollbrecht.

Sprängtickan, egentligen en skadesvamp, är rik på antioxidanter. Genom historien har den använts för att både stärka immunförsvaret samt bota sjukdomar som magsår, diabetes och parasitåkommor.

Men SLU-forskarna tar inte ställning till om hälsoeffekterna stämmer eller inte.

– Det intressanta ur vårt perspektiv är att det finns en marknad för sprängticka och därmed möjligheter för skogsägare till nya inkomster, säger Gudmund Vollbrecht.

Erfarenheter från Finland visar att odling kan ge 750 kilo sprängticka per hektar med 500 björkstammar per hektar. Odlingstekniken där går ut på att borra in pluggar med svampvävnad i björkarna.

Men generellt är kunskapen om odling låg. Några forskningsresultat finns knappt allas. Därför behöver många frågor besvaras,  exempelvis var den växer bäst. Man vet visserligen att den i naturen växer på björkar av låg kvalitet på svaga marker. Men frågan är om det är just dessa stammar som passar bäst för odling. Och framför allt: Vilken genotyp av själva sprängtickan fungerar bäst?

Forskarna vid SLU har god erfarenhet av att odla svamp i substrat.

– På så sätt får vi också fram bästa formuleringen för att applicera sprängtickan på björkar. Därefter återstår praktiska försök att få fram ett bra odlingssystem, säger forskaren Michelle Cleary.

De tror att odlingen kan passa privata skogsägare. Rimligen inte på timmerträd men väl till sådana som ska bli bränn- och massaved.

– Den kräver lite extra pyssel och engagemang. Eftersom svampen växer på trädet faller den inte under allemansrätten, säger Gudmund Vollbrecht.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb