LANSERING.

Bison Ponsses nya skotare

24 oktober 2018 Ponsses egen variant av kranspetsstyrning, en ny kraftfull skotare och en allroundskördare – bland annat. Det blev många nyheter i företagets monter på Finnmetko.

Bison Ponsses nya skotare

I slutet av augusti hölls Finlands och i år också Nordens största skogsmässa i finska Jämsä. Finnmetko brukar locka cirka 30 000 besökare och i år passade Ponsse på att presentera flera intressanta nyheter på hemmaplan. 

En av de större var Bison Active Frame, en ny skotare med lastkapacitet på 16 ton. Det gör den till en av företagets större men inte allra största modeller. ­Nyckelorden Ponsse trycker på i lanseringen är snabbhet och effiktivitet. I ett pressmeddelande skriver man att modellen har ”hög dragkraft även i svår terräng”.
Bison – ett nygammalt, återupptaget modellnamn – är i standardutförande en åtta­hjuling med 26,5-tumshjul runt om och vikt på 22 ton. Den har steglös kraftöverföring av så kallad CVT-typ utan hög- och lågväxel. Skotaren kan fås med Ponsses kranar K100+ eller K90+. 

Motorn från Mercedes på 286 hästkrafter är liksom motorerna i ett flertal av Ponsses övriga modeller (se SKOGEN 8/2018) klar för de skärpta krav på utsläpp som införs inom EU nästa år (steg V).
Active Frame syftar på hyttnivellerings- eller fjädrings­tekniken som håller föraren vågrätt hela tiden, vilket för­utom ergonomiska vinster innebär att förarens produk­tivitet kan öka. Den presenterades för ett par år sedan och finns även på andra Ponsse-modeller.

Ponsse CobraCobra ska enligt Ponsse passa bra för såväl krävande gallring som lättare slutavverkning.
Den nya skördaren Cobra presenteras som en allroundmodell för såväl gallring som lättare slutavverkning. Den har åtta hjul på 26,5 tum och hydraulpump på 210 kubik­centimeter. Presumtiva köpare erbjuds en del valfrihet. ­Kranen är antingen C44+ eller C5 och aggregaten som står till buds är H5, H6 och H7.

En stor nyhet är också företagets egen version av kranspetsstyrning, ett område där John Deeres IBC-teknik har slagit igenom stort det senaste året. Ponsses variant kallas Active Crane och bygger på sensor­teknik som företaget tidigare har prövat i bland annat tidi­gare nämna hyttnivellering. Idén med kranspetsteknik är att vissa kranrörelser automatiseras så att föraren inte behöver styra varje enskild krandel.

Vidare får de åttahjuliga skotarmodellerna Wisent, Elk och Buffalo ett nytt tillval i form av en längre boggi avsedd för lastning på mjuk mark. Det längre navavståndet 189 centimeter minskar enligt Ponsse marktrycket med 17 procent.

På mässan visade Ponsse också upp den uppdaterade versionen av gallringsskördaren Fox som SKOGEN skrev om i våras.

SKOGEN 9/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb