Biobränslebeslut ger jobb på landsbygden

22 januari 2018 Tallolja blir kvar på listan över godkända, förnybara bränslen, enligt en omröstning i EU-parlamentet. Beslutet leder till fler arbetstillfällen på landsbygden, rapporterar Sveriges Radio.

Biobränslebeslut ger jobb på landsbygden

Omröstningen i EU den 17 januari säkrade att såväl tallolja som ved och avverkningsspill ska fortsätta att definieras som hållbara, avancerade biobränslen. Beslutet gäller fram till åtminstone år 2025. Och detta gör att Preem, som är delägare i en biodieselfabrik i Piteå med hundra anställda, vågar expandera.  De kommer nu att verkställa planer på att öppna fler fabriker i Sverige, säger de.

– Det gör att vi kan gå vidare med våra investeringsplaner, det kommer att ge uppskattningsvis uppemot tusen arbetstillfällen i glesbygd inom några år, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem, till Sveriges Radio.

Men Världsnaturfonden WWF beklagar att förslaget möjliggör ekonomiskt stöd ”för att bränna trädstammar och stubbar för att få energi”.

”Investerare bör vara medvetna om att ytterligare investeringar i biomassaanläggningar medför en hög risk. Det är pengar som används bättre inom vind och sol”,  kommenterade WWF-talesmannen Alex Mason, i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Fredrik i en ny roll på Biometria
SkogsJobb