Biobränslebeslut ger jobb på landsbygden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sunpine i Piteå utvinner biodiesel ur massabrukens restprodukt tallolja. Efter EU-beslutet planeras fler fabriker i Sverige. Foto: Sunpine.
Tallolja blir kvar på listan över godkända, förnybara bränslen, enligt en omröstning i EU-parlamentet. Beslutet leder till fler arbetstillfällen på landsbygden, rapporterar Sveriges Radio.

Omröstningen i EU den 17 januari säkrade att såväl tallolja som ved och avverkningsspill ska fortsätta att definieras som hållbara, avancerade biobränslen. Beslutet gäller fram till åtminstone år 2025. Och detta gör att Preem, som är delägare i en biodieselfabrik i Piteå med hundra anställda, vågar expandera.  De kommer nu att verkställa planer på att öppna fler fabriker i Sverige, säger de.

Annons
Annons

– Det gör att vi kan gå vidare med våra investeringsplaner, det kommer att ge uppskattningsvis uppemot tusen arbetstillfällen i glesbygd inom några år, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem, till Sveriges Radio.

Men Världsnaturfonden WWF beklagar att förslaget möjliggör ekonomiskt stöd ”för att bränna trädstammar och stubbar för att få energi”.

"Investerare bör vara medvetna om att ytterligare investeringar i biomassaanläggningar medför en hög risk. Det är pengar som används bättre inom vind och sol",  kommenterade WWF-talesmannen Alex Mason, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons