Biobränsle i flygtanken ger landningsrabatt i Norge

25 november 2015 Det norska Stortinget har beslutat att införa en 25-procentig rabatt på landningsavgiften på norska flygplatser för flyg som går på minst 25 procent förnybart bränsle. Sverige bör följa det norska exemplet, anser Svebio.


Biobränsle i flygtanken ger landningsrabatt i Norge

Från 2018 vill man också införa en obligatorisk kvot för inblandning av biobränsle i flygbränsle. Redan idag har Norge en koldioxidskatt på inrikesflyg.

– Sverige bör följa det norska exemplet. Flygbranschen har redan tagit fram en standard för hur man flyger på förnybara biodrivmedel och det är dags att politikerna hjälper flyget att komma igång med att flyga förnybart för att minska klimatpåverkan. Det öppnar dessutom en marknad för produktion av hållbara biobränslen från den svenska skogen och från outnyttjad åkermark eller från avfall. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i ett pressmeddelande.

– Regeringen har beslutat att utreda införandet av en flygskatt. Men utredningen har inte fått i uppdrag att ta fram styrmedel för att ersätta de fossila flygbränslena. Regeringen bör nu som ett alternativ till en generell flygskatt se på möjligheten att använda landningsavgifter och kvotplikt för att gynna förnybara jetbränslen.

– Att flyga är inte i sig miljöfarligt. Fåglarna flyger ju redan på biomassa och det kan även flygplanen göra redan nu. Flyget har sina miljöfördelar också, det tar mindre mark i anspråk än både vägar och tåg.

– Låt inte Norge ensamma ta ansvar för omställningen av flygets klimatpåverkan, säger Gustav Melin.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb