Biobränsle i flygtanken ger landningsrabatt i Norge

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
flygplan, flygbränsle
Det norska Stortinget har beslutat att införa en 25-procentig rabatt på landningsavgiften på norska flygplatser för flyg som går på minst 25 procent förnybart bränsle. Sverige bör följa det norska exemplet, anser Svebio.

Från 2018 vill man också införa en obligatorisk kvot för inblandning av biobränsle i flygbränsle. Redan idag har Norge en koldioxidskatt på inrikesflyg.

Annons
Annons

– Sverige bör följa det norska exemplet. Flygbranschen har redan tagit fram en standard för hur man flyger på förnybara biodrivmedel och det är dags att politikerna hjälper flyget att komma igång med att flyga förnybart för att minska klimatpåverkan. Det öppnar dessutom en marknad för produktion av hållbara biobränslen från den svenska skogen och från outnyttjad åkermark eller från avfall. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i ett pressmeddelande.

– Regeringen har beslutat att utreda införandet av en flygskatt. Men utredningen har inte fått i uppdrag att ta fram styrmedel för att ersätta de fossila flygbränslena. Regeringen bör nu som ett alternativ till en generell flygskatt se på möjligheten att använda landningsavgifter och kvotplikt för att gynna förnybara jetbränslen.

– Att flyga är inte i sig miljöfarligt. Fåglarna flyger ju redan på biomassa och det kan även flygplanen göra redan nu. Flyget har sina miljöfördelar också, det tar mindre mark i anspråk än både vägar och tåg.

– Låt inte Norge ensamma ta ansvar för omställningen av flygets klimatpåverkan, säger Gustav Melin.

Publicerad:
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons