Betesskador i norr långt över målnivån

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fotop: Skogsstyrelsen.
Viltbetesskadorna på ung tallskog i norra Sverige ligger, som i fjol, på elva procent. Det visar årets inventering.

Skog som skadats av älg och andra hjortdjur under det senaste året är alltså långt över målnivån på max fem procent. 

Annons
Annons

Skadorna är ojämnt fördelade i landskapet vilket innebär att vissa markägare får bära en stor del av bördan med mycket höga skadenivåer, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– I jämförelse med den nationellt fastställda målnivån på fem procent skador är det allt för stora skador. Det finns därav behov av att vidta åtgärder som leder till att skadorna på skog minskar och närmar sig de mål som våra myndigheter har beslutat om, säger Magnus Kristoffersson, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Skadenivån undersöks numera med hjälp av digitala kartor.  De visar vilka geografiska områden som är mer utsatta för skador orsakade av vilt än andra och kan bidra till att ge en mer nyanserad bild av skadorna orsakade av vilt, anser myndigheten.

– Genom de digitala kartorna har vi ett bättre underlag och kan då rikta åtgärder mot de områden där problemen är störst. Det ger utökade möjligheter för att i dialog finna förslag till åtgärder inom såväl förvaltningen av våra viltstammar som till riktade förebyggande åtgärder inom skogsbruket för att nå gemensamma målsättningar, säger Carina Olofsson Boström, Skogsstyrelsens samordnare för projektet Samverkan skog och vilt.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons